Alle ballen hoog houden. Soms komen er mooie kansen op je pad. Aanbiedingen waar je ooit van droomde. En dan zeg je ‘ja’. Maar als je te veel ja heb gezegd in het leven dan ga je op een gegeven moment kopje onder. Even is dat niet zo erg. Je dacht nog, dit zou tijdelijk zijn. En iets van super powerachtig-gevoel op de achtergrond. Zo van: ik kan dit. Als iemand het kan, dan ben ik het.

Ja, dat is dat ego.

Alle ballen hoog houden

Gewoon nog iets harder werken

Het is een coping mechanisme, heb je het druk, dan ga je gewoon nog harder werken. En dat lijkt heel lang heel goed te gaan. Dat maakt het ook zo verslavend. Door dat harde werken ben ik ooit overspannen geraakt, de neiging is daar nog steeds. Vooral als je daarnaast ook nog wel eens de bezig bent met wat de ander nodig heeft.

Eindeloos geven, zelfs als je eigenlijk al niets meer te geven hebt

  • Het leven voelt als een to-do lijst.
  • Eigenlijk kijk ik nergens echt meer naar uit.
  • Dingen die ik vroeger leuk vond, daar geniet ik niet meer zo van, niet zoals de mensen om me heen.

Dit zijn de uitspraken die ik deze week heb gehoord van (heel) verschillende type cliënten. Echt compleet verschillende mensen. En totaal andere hulpvragen. Het viel me op. We vinden het normaal om onszelf emotioneel uit te hollen. Eindeloos te geven totdat je leeg bent. Zo met de ander bezig te zijn, dat we onszelf vergeten. We willen alle ballen hoog houden.

Je verliest de regie over je leven

Deze cliënten hebben het gevoel dat ze geen regie meer hebben over hun eigen leven. Ze resoneren op de emoties en behoeftes van de mensen die ze om zich heen hebben verzameld. Eigenlijk zijn ze vooral heel moe.

Als je het fijn vindt om mensen om je heen gelukkig te maken, en daar ben je goed in, dan kan dat in de loop der jaren wat uit de hand gaan lopen. Je wilt alle ballen hoog houden omdat je weet hoe je heel goed moet zorgen voor anderen, maar je hebt geen idee meer wat je zelf nodig hebt.

Resoneren op het geluk van de ander

Veel mensen resoneren op het geluk van anderen. Als ze hun partner / ouders / omgeving gelukkig kunnen maken, dan zijn zij dat ook. Althans zo was het vroeger. Dat dachten ze. Maar op een bepaald moment begint het te schuren. Dan voelt het ineens niet meer als jouw eigen leven. Dan merk je dat je eigenlijk niet zo heel gelukkig bent. Allemaal omdat je alle ballen hoog wilt houden.

 

alle ballen hoog houden

Hoe kun je zorgen dat jouw leven ook weer voelt als dat van jou?

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke normen en waarden. Je hebt bepaalde regels (normen) vanuit je opvoeding en omgeving. Voor jou is het duidelijk hoe het ‘hoort’. Maar als we ons altijd aan deze regels houden en binnen de lijntjes kleuren, dan word je nooit echt gelukkig. Geluk zit niet in die normen maar in jouw persoonlijke waarden. Dat zijn de dingen die je echt (vanuit je hart) belangrijk vindt in het leven.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

De vraag is dus: wat vind ik belangrijk? Los van je omgeving. Waar krijg jij nu juist energie van? Waar word jij echt blij van? Als je die vraag moeilijk vind om te beantwoorden kun je misschien terugdenken aan een moment dat je heel gelukkig was, misschien op vakantie, of op een feestje. Hoe kon het dat je je zo gelukkig voelde? Welke ingrediënten waren daar aanwezig? Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Als je dit nagaat en deze energiegevers aandacht gaat geven, wordt het vanzelf makkelijker om niet meer alle ballen hoog te houden maar juist los te laten.

Waar krijg je energie van?

En hoe kun je zorgen dat je in je dagelijks leven die energiegevers voldoende worden vertegenwoordigd? Tegelijkertijd heb je natuurlijk al die dingen die je energie kosten. Wat zijn die dingen? Kun je je leven anders inrichten zodat je niet meer zo veel energie lekt? Dit is al een mooie eerste stap richting meer regie over je eigen leven.

Pak de regie terug, kies voor jezelf

Probeer jij alle ballen hoog te houden? Zorg je nog wel genoeg voor jezelf? Zeg je wel eens nee? Doe je inmiddels misschien wel heel veel dingen die je van jezelf moet, maar zijn dat niet de dingen die je wilt. Leef je een vermijdend leven, dat niet zo veel meer met jou als persoon te maken heeft? Maak dan nu de eerste stappen naar een meer ervarend leven. Pak de regie terug. Zeg nee. Maak keuzes, want ook al ben jij geweldig en heb je super krachten, ook voor jou is het op lange termijn onmogelijk om alle ballen in de lucht te houden, zeker als het de ballen van een ander zijn.

Begin nu.

Het is echt nooit te laat.

Heb jij het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Dit betekent niet dat maar moet accepteren dat jouw leven niet goed genoeg is.
Het kan anders en ik laat je zien hoe.