Jullie begrijpen elkaar niet
Jij en je partner begrijpen elkaar niet. Je voelt je niet niet gezien, niet gehoord door je partner. Natuurlijk wordt het niet zo bedoeld, maar zo voelt het wel. En dan schreeuw je nog harder, zodat hij je wel hoort, of zeg je gauw ‘sorry’ en maak je je als de wiedeweerga uit de voeten, omdat jullie anders ruzie met elkaar krijgen.
Ons autonome zenuwstelsel neemt het over
Loopt de spanning op, dan neemt ons autonome zenuwstelsel het over. We hebben hier weinig invloed op en dit gaat op de automatische piloot. We doen wat nodig is om de situatie door te komen, om te overleven. Dat is meestal niet erg weldoordacht en dit gaat vanzelf, afhankelijk van jouw persoonlijk coping mechanisme.
Vechten of vluchten
We:
- sluiten ons af en trekken ons terug, ontlopen elkaar of het het gesprek (vluchten)
- worden boos en gaan schreeuwen (vechten)
Er verandert niets en jullie vervelende communicatie patroon raakt steeds dieper ingesleten. Jullie begrijpen elkaar niet.
Fight, flight, freeze, fawn, please & appease
En dat is natuurlijk een heel naar gevoel. Je voelt zo sterk hoe je van elkaar verwijderd, maar je wil ook jezelf beschermen. Je grenzen bewaken, bevechten. Of het wordt gewoon helemaal blanco in je hoofd, je voelt niets, weet niet wat je moet zeggen (de freeze stand). Ieder schiet in de rol die hij geleerd heeft als kind.
Zelfdifferentiatie: bij jezelf blijven en tegelijkertijd verbinding houden met de ander
In een liefdesrelatie is het de kunst om bij jezelf te blijven, terwijl je ook de verbinding met je partner houdt. Of te wel de perfecte balans tussen autonomie en verbinding. En meestal schiet je of de ene kant op (goed voor jezelf zorgen; maar wel met gestrekt been) of de andere: hopen of proberen de ander gunstig te stemmen.
Jullie begrijpen elkaar niet, hoe los je dat op?
Als je goed naar de ander luistert, ben je niet bezig met winnen. Iemand die echt luistert, doet dat op een compassievolle manier, door zich te verplaatsen in de ander. En als dat moeilijk is, dan luister je gewoon naar wat jouw partner zegt. Je kijkt naar de non-verbale communicatie. En luistert naar de woorden die je hoort, zonder te reageren, zelfs zonder die woorden te interpreteren. Je luistert met heel je lijf en geeft de ander je volledige aandacht.
Hoe luister je met aandacht
– Open houding (kijk je partner aan, draai met je lichaam naar de ander toe, armen niet over elkaar)
– Laat je partner helemaal uitspreken, wacht tot jou partner niets meer zegt
– Probeer je in te leven in wat de ander zegt, door je echt te verplaatsen in je partner
– Check, als je partner is uitgesproken, of je het goed hebt begrepen door samen te vatten. Benoem dan vooral de emoties die jouw partner verwoordde, en doe dit in exact dezelfde woorden als je partner.
Wil je meer lezen over compassievol luisteren en spreken? Lees dit boekje van Thich Nhat Hanh.
Compassievol luisteren
In een relatietherapie sessie vraag ik partners op deze manier naar elkaar te luisteren. Liefdevol praten, en met compassie luisteren. De pratende partner voelt zich gezien. Misschien is er nog steeds geen oplossing voor het probleem. En misschien begrijp je je partner nog steeds niet helemaal. Maar je bent al wel een stuk dichterbij die warme connectie. En dat is toch precies wat we allemaal willen.
Je voelt je echt gezien.
Jullie begrijpen elkaar niet en je loopt vast. Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact met me op voor het plannen van een vrijblijvend eerste gesprek.