Je bent een paar jaar samen en jouw partner vraagt zich af of het nog gaat gebeuren. Samenwonen, huis kopen, kinderen? Hoe weet je of dit is wat je wil met deze partner? Hoe weet je of dit de partner is waarmee je verder wil?

Is dit de partner waarmee ik verder wil?

Twijfelen hoort niet. Niet in een perfecte wereld. Niet in een wereld waarin alles maakbaar is. Je moet het zeker weten. Als zij het helemaal is voor jou, dan weet je dat gewoon. Net als in de film.

Het niet weten is een slecht teken

Dus, het niet weten is een (slecht) teken. Een teken van het universum. Want, wat als jij nu al die kostbare jaren van je leven bij de verkeerde op de bank blijkt te zitten? Terwijl jouw echte ware, jouw prins op het witte paard tot in de eeuwigheid naar jou zoekt.

We willen het sprookje

Iedereen wil een partner waar je mee kunt lachen, met wie je kunt praten, met wie je heerlijk kunt vrijen, iemand op wie je trots kunt zijn. We willen het allemaal. En allemaal in één persoon graag. Natuurlijk willen we perfectie. We willen het sprookje.

Ik raak in paniek, slaap niet meer

Is dit de partner waarmee ik verder wil? Als je jezelf deze vraag stelt, ga je meestal in je hoofd zitten. Want hoe weet je of je relatie niet meer werkt? Hoe denk je jezelf naar de oplossing, naar het antwoord?

Is dit de partner waarmee ik verder wil?

In een poging jouw vraag op te lossen ga je lezen over de liefde, podcasts luisteren over relaties, je praat met je vrienden. Werkt dit nog, of niet? Is dit genoeg? Maar het antwoord lijkt niet dichterbij te komen. Gek word je ervan. De paniek gijzelt je. Twijfelen is zo’n verschrikkelijk, naar en alles overheersend gevoel.

Kom uit je hoofd en luister naar je hart

Helpt het, het denken, piekeren? Niet echt hè? Op korte termijn is het natuurlijk best fijn zijn. Want je bent actief bezig met het probleem. Je bent druk met het vinden van jouw antwoord, de perfecte oplossing waar je geen spijt van krijgt. Tenminste, dat is je intentie.

is dit de partner waarmee ik verder wil

Het antwoord vind je niet

Het lastige is dat het antwoord op dit soort vragen niet in je hoofd zit. Je kunt er nog zo veel over na denken, je denkt jezelf niet dichter bij de oplossing. Of je vindt het antwoord niet in een boek, of zelfs niet in deze blog.

Jouw verstand ziet beren op de weg

Problemen lossen we op met ons hoofd. Zo zijn we geëvolueerd. Inmiddels doen we alles met ons hoofd. Met ons verstand, met ons ego. Maar psychische vraagstukken (of problemen, maar dat klinkt zo zwaar), los je niet op met je verstand. Want jouw verstand ziet beren op de weg, is bang voor het onbekende. Zal niet geneigd zijn het avontuur op te zoeken.

Echte liefde doet echt pijn

En het engste van alles is eigenlijk de liefde. Liefde is voorwaardelijk, rauw en onvoorspelbaar. Echt liefde doet ook echt pijn. En dat leren we niet op school. Of op Instagram. We streven naar een perfect en pijnvrij leven. Twijfelen komt uit onzekerheid. En onzekerheid is pijnlijk. Maar hoort erbij. Want alles wat allesomvattend leuk en fijn is (zoals de liefde), is ook verschrikkelijk naar en gruwelijk pijnlijk.

Twijfelen is eigenlijk heel normaal

Ongetwijfeld verlies je jezelf voortdurend in je hoofd en zoek je hier steeds opnieuw naar antwoord op jouw vraag. En dat is logisch. En normaal. Net als twijfelen. Dat is ook heel gewoon eigenlijk. Iedereen twijfelt voortdurend over alles. Twijfelen is niet het probleem. Het feit dat jij je twijfels zo serieus neemt, dát is een probleem. En natuurlijk dat de twijfels er absoluut niet mogen zijn, dat helpt ook niet erg;)

Dus als het antwoord niet in je hoofd zit, waar dan wel?

Is dit de partner waarmee ik verder wil? Waarschijnlijk zijn er een hele hoop redenen om samen te blijven. En ook zijn er dingen die echt minder leuk zijn. Waarschijnlijk wil je ook graag eerlijk zijn tegen je geliefde. Je wilt je partner niet aan het lijntje houden. Als je het nog niet hebt gedaan, vertel je partner dan in elk geval over je twijfels. Hoe eng dat ook is. Maar hoe opener en eerlijker je bent, hoe minder paniek je zult ervaren.

Twijfels zijn gedachten

Probeer eens wat meer te voelen. Letterlijk te voelen. Twijfelen is piekeren en piekeren is in rondjes denken. Dat denken gaat helemaal vanzelf, daar heb je niet zo veel invloed op en je hoeft er ook niet zo veel aandacht aan te besteden, laat maar gaan. Zie je gedachten als wolken die voorbijkomen in de lucht. En jij, jij bent de observator. Jij bent de hemel. Jij kunt die gedachten opmerken. Je bent dus die gedachten niet.

Neem je twijfels niet zo serieus

Gedachten zijn niet erg gevaarlijk en hoeven zelfs niet ontregelend te zijn als je ze niet zo bloedserieus zou nemen. Zie je gedachten als een soort radio die voortdurend aan staat, met af en toe nuttige informatie, maar toch ook veel slap geouwehoer wat nergens over gaat. Je kunt je gedachten niet controleren. Waarschijnlijk ook niet stil krijgen (of niet heel lang). Maar dat hoeft ook niet. Laat maar gaan die gedachten. En concentreer je op het hier en nu.

Is dit de partner met wie ik verder wil?

Kun je toch nog wel wat hulp gebruiken om hiermee om te gaan? Ik begeleid mensen zoals jij die echt helemaal gek worden van hun eigen gedachten, twijfels en piekeren. Het kan echt anders.

Vraag je je af of dit de partner is waarmee je de volgende stap, een toekomst samen gaat opbouwen, dan is  het fijn als je de tools hebt om hiermee om te gaan. Die zijn er gewoon. Wacht niet te lang, het is zo zonde van je tijd. Plan nu een vrijblijvend eerste gesprek in, dan kunnen samen onderzoeken wat ik voor je kan betekenen. En ook als je samen met je partner wil komen, om dit te bespreken, dan kan dat. Ik werk ook met stellen.

Wil je meer lezen over dit onderwerp, lees dan mijn blog over twijfels over je relatie, klik hier.