Iris Droste: life coach Zaandam
Life coach Zaandam / Amsterdam

Ik wilde het allemaal graag goed doen in de ogen van andere mensen. En dat was zo normaal geworden, dat ik het niet eens meer door had. Ondertussen wilde ik ook nog aardig gevonden worden, als het even kon.

Hierdoor ging ik weleens over mijn eigen grenzen. En als ik heel eerlijk ben, wist ik niet eens waar die dan waren: mijn grenzen. Dat had ik namelijk nooit echt geleerd.

Op een bepaald moment kwam ik op een punt dat mijn leven eigenlijk helemaal niet meer zo heel erg leuk was. Het voelde in elk geval niet meer als mijn eigen leven. En daar ben ik wat aan gaan doen.

Ik stopte met de opleiding die ik volgde, beëindigde mijn toenmalige relatie en ben mezelf gaan omscholen tot life coach.

Dit was by far de allerbeste beslissing die ik in mijn carrière heb genomen.

 

iris droste life coach zaandam en amsterdam

WIL JE OOK de regie nemen over je leven?
Niet meer afwachten maar actie ondernemen?

Hoe ik de regie nam

Het grootste gedeelte van mijn leven had ik voornamelijk afgewacht. Ik nam geen regie. Ik bleef ver weg bij alles wat spannend was. Slechts half geven was helemaal mijn ding en meestal leek dat wel goed genoeg.

Totdat in 2007 mijn stiefvader plotseling overleed.

Ineens voelde ik me zo ongelooflijk laf. Laf omdat ik eigenlijk al die tijd zo’n beetje half had geleefd.

Ik voelde de pijn, de rauwe rouw van het verlies.
En het sterke besef van tijd. Van eindigheid. Van het nu.

Er komt geen do-over.
Geen herkansing.
Dit is geen generale repetitie.

Mijn stiefvader was de enige in mijn leven die in me geloofde. Altijd. Onvoorwaardelijk. Hij had me opgevoed alsof ik zijn bloedeigen dochter was. En zo voelde hij ook, als mijn vader.

Nu had ik al die liefde gekregen. Al dat vertrouwen. Maar er was helemaal niks dat ik terug had gegeven. Natuurlijk had ik hem ook heel veel liefde gegeven, maar ik liet het niet zien. Ik leefde er niet naar. Nam geen enkel risico. Ik leefde in de marge.

Zo had ik een relatie waar ik totaal geen toekomst in zag. En deed ik een opleiding waar ik uiteindelijk toch nooit iets mee zou gaan doen. Mijn baan was echt oersaai en super stom. Vrienden kochten huizen en gingen settlen en ik woonde nog in mijn gare studentenwoning.

Wilde ik nu zo doormodderen in de beperkte tijd die ik had?
Was dit mijn leven?
Gewoon blijven wachten totdat mijn zelfkritiek, mijn gebrek aan zelfvertrouwen, weg zou smelten?
Ging ik me erbij neerleggen dat het allemaal geen enkele zin had omdat het toch nooit wat zou worden met mij?

Nee, dat had ik al echt te lang gedaan.
Het moest anders.
En als ik het niet nu deed, zou ik het nooit doen.

Allereerst ging ik op zoek naar een ervaren life coach. Ik had ook wel wat therapie gehad, maar die coach was echt een different biscuit. Het traject was heel gelijkwaardig, confronterend en eerlijk.

Deze coaching gaf mij de handvatten en gaf me net dat zetje om het roer om te gooien, waardoor ik in staat was echt mijn eigen leven te gaan leiden. Precies zoals ik het wilde.

Niet veel later vond ik de liefde van mijn leven, werd ik moeder en startte mijn eigen coachingspraktijk als life coach in Zaandam.

Nooit had ik verwacht dat ik – compleet overtuigd dat ik niet goed genoeg was – ooit op dit punt zou komen.

Welk punt dat is?

 • Ik woon nu in een heerlijk (volwassen) huis;
 • Ook al dacht ik dat ik nooit moeder zou worden. Toch kreeg ik niet één maar twee wonderschone kinderen die ook nog zo ongelooflijk  zo grappig, eigen, lief en verbijsterend mooi (zodat je er draaierig van wordt als je te lang naar ze kijkt) zijn;
 • Mijn partner is woestaantrekkelijk, dat vind ik echt nog steeds, en zelfs als ik boos ben, kan hij me nog aan het lachen brengen en dat blijft zelfs mij verbazen;
 • Ik heb geweldige vrienden, een fijne familie;
 • En de meest fantastische baan van de wereld, die echt precies bij mij past. Dat vind ik ook echt. Dit dus: coach zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat ik de sleutel heb gevonden naar geluk en het is mijn missie om dat door te geven. Het liefst zou ik dat van de daken schreeuwen. Want ik wil dat iedereen heeft wat ik nu heb. Dat iedereen zich verbonden en gedragen voelt. Kan vertrouwen op zichzelf, de liefde kan laten stromen. Ik wil dat niemand leeft in angst en pijn, in woede en strijd, met zorgen en zo veel onnodig gedoe.
Het kan echt anders.

Ook voor jou.
Wil je weten hoe?
Plan een eerste gesprek met mij en ik laat het je zien.

life coach zaandam
perfectionisme life coach zaandam

Investeren in mezelf:
ik ben het waard

Ik ben gaan investeren in mezelf. Dat kostte geld, tijd (geduld ook) maar bovenal toewijding, commitment. Maar ik geef. Ik geef echt, ik ga ervoor, ook al is succes niet altijd gegarandeerd, of eigenlijk nooit. En soms mislukt er weleens wat.

Ik heb er in 2023 voor gekozen mijn loondienstbaan op te zeggen en helemaal 100% zzp-er te worden. Een doodenge, gigantische sprong in het diepe. Zonder bandjes of reddingsvest. Zelfs geen spaargeld op de bank (niet tegen mijn moeder zeggen). Nooit had ik durven dromen dat ik dit ooit zou doen.

Maar ik heb het gedaan. En het is gelukt.

 

Wie ben ik als life coach?

Mijn eigen persoonlijkheid en ook mijn ervaringen zet ik in in mijn werk als life coach. Zo

 • ben ik overspannen geweest, doordat ik voornamelijk bezig was te geven wat anderen nodig hadden, waardoor ik mijn eigen grenzen voortdurend over ging;
 • heb ik jarenlang aangeklooid in stomme baantjes waar ik me diep ongelukkig in voelde en ben ik ongelooflijk vaak afgewezen;
 • heb ik enorm geworsteld om bij mezelf te blijven als ik verliefd werd, terwijl ik niets anders wilde dan een fijne, gezonde relatie. En trouwens ook heel vaak afgewezen. Voor mij de ultieme bevestiging dat ik dus niet goed genoeg was. Niet voor de liefde.

Ik heb zo veel overwonnen. En als ik dat kan, dan kan jij dat zeker.

Het is mijn missie jou te laten zien dat het echt anders kan, ook al geloof je hier zelf helemaal niks van. Je hoeft jezelf niet geweldig en fantastisch te vinden om een geweldig leven te hebben. En zolang je niet in oorlog zit en veilig bent, hoef je niet vanuit angst te leven. Het is vermijdend en veilig maar tegelijkertijd saai, voorspelbaar en oninspirerend.

Ik wil jou graag laten zien dat je een fijne liefdesrelatie kunt hebben en houden. Ik wil je laten zien dat je jezelf niet hoeft te verliezen als je verliefd wordt. Dat je niet steeds alles hoeft te saboteren. Of dat je er altijd onder hoeft te gaan zitten. Je hoeft jezelf niet klein te maken. Ik wil jou laten zien dat ook jij het leven kunt leven dat jij wilt en wenst.

En bovenal wil ik jou laten ervaren dat je al goed genoeg bent.
Precies zoals je nu bent.

 

Naast de cliënten van mijn eigen coachingsbureau, coach ik voor Sterk training en coaching in Amsterdam en ben ik columnist voor Psychologie Magazine. De cliënten waarover ik schrijf hebben hier toestemming voor gegeven. 

Kwalificaties, deskundigheid en professionele ontwikkeling
In 2016 ben ik gestart met mijn eigen coachingspraktijk als life coach. Naast mijn praktijk heb ik tot 2023 bij GGZ instelling Arkin in Amsterdam gewerkt. Ik investeer voortdurend in mijn ontwikkeling als professional. Jaarlijks volg ik workshops, trainingen, opleidingen, supervisie en intervisie om me verder te ontwikkelen als coach en mijn kennis te verdiepen en te verbreden. Ik ben ongelooflijk nieuwsgierig, leergierig, open en hongerig naar kennis. Gelukkig leent dit vak zich hier uitstekend voor. Er  is altijd genoeg vakliteratuur beschikbaar. En het aanbod aan opleidingen en cursussen is fantastisch en hier duik ik dan ook helemaal in.

 

Energiek, Ruimdenkend, Eerlijk en Compassievol

life coach zaandam

Gevolgde (na)scholing

 • Trauma Focused ACT – Russ Harris
 • Relatietherapeut ACT registeropleiding, Pieternel Dijstra Stresswise Academy
 • Workshop lichaamsdiagnostiek voor professionals – De psychologie van het lichaam, Tessa Harts
 • Cursus liefde en relaties – Jan Geurtz
 • ACT for perfectionism and people pleasing 6 weekse training – Psychwire Russ Harris
 • Masterclass overspel in relatietherapie – Pieternel Dijkstra
 • Verzuim, preventie en gezond werken – Zorg van de Zaak
 • ACT Master – ACT Guide
 • ACT in groepen – ACT Guide, Gijs Jansen
 • Opleiding Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) relatietherapie – Pieternel Dijkstra
 • Werkstress, overspanning en burn-out – RINO Amsterdam
 • Autisme – Richard Vuijk
 • Coachen van collega’s – Arkin
 • Train-de-trainer – Arkin
 • Training verslaving – Jellinek
 • Method of Levels (MOL) – Ger Schurink
 • Zelfcompassie jaargroep – centrum voor Mindfulness Amsterdam
 • ACT vervolg opleiding – Gijs Jansen, ACT Guide
 • Mindful Self-Compassion (MSC) zelfcompassie training – Centrum voor mindfulness
 • 113 suïcide preventie cursus Gatekeeper – GGD Amsterdam
 • Systemisch werken – Jurgen Cornelis, psychiater, opleider en systeemtherapeut
 • Mentalization Based treatment (MBT), deel I en deel II verdieping – Psychiater Mirjam Soons en psychotherapeut Anna Kalksma NPI
 • Nascholing culturele diversiteit – Arkin Basis GGz
 • Positieve psychologie en triadisch werken – Arkin Basis GGz
 • Rouw en verlies – Joke Schipper centrum rouw en verlies
 • Training veilig Thuis, introductie nieuwe meldcode – Veilig Thuis
 • Transactionele Analyse (TA) introductieleergang – TA Academie Soesterberg
 • Emotionaly Focused Therapy (EFT) relatietherapie en houd me vast training
 • ACT en coaching – SeeTrue
 • ACT-trainer basisopleiding – SeeTrue
 • Training kinderen van Ouders met Psychische Problemen en kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOPP/KOV) – Arkin Jeugd en gezin
 • Train-de-trainer – burn-out preventie – Office Rescue
 • Oplossingsgerichte therapie (Solution Focused Brief Therapy SFBT) – Paul van den Berg, GZ-psycholoog
 • KOPLeeks, Eigen kracht methodiek – psychiater Peter C.A.M. den Boer
 • Signaleren en bespreekbaar maken van alcoholgebruik – Jellinek preventie
 • Twee keer 8-weekse mindfulness training MBSR
 • Post HBO opleiding tot professioneel coach – Trainers Academie

Certificeringen

life coach zaandam
iris droste life coach zaandam en amsterdam
iris droste life coach zaandam en amsterdam