Twijfel over je relatie. Je hebt een relatie, misschien al heel erg lang. Misschien nog maar net, maar feit is dat je twijfelt over je relatie. Is dit jouw ware? Als deze partner jouw perfecte partner was geweest, dan had je vast geen twijfels over je relatie gehad.
Toch?

Dus in feite heb je twee opties:

 1. De relatie als de wiedeweerga beëindigen
 2. Doormodderen

Kortom, is dit as good as it gets?

 

 

Twijfel over je relatie

Mijn man is grappig, lief, zorgzaam, een fantastische vader voor onze kinderen, woestaantrekkelijk en 108 andere positieve dingen (niet overdreven). En toch twijfel ik wel eens over mijn relatie. Hij is namelijk niet de perfecte partner. Onze relatie is niet zonder moeilijkheden, ruzie en hobbels. 

 

twijfel over relatie

Twijfel over mijn relatie

Wij verschillen echt behoorlijk van elkaar. En soms vliegt dat me aan. Dan begin ik enorm te twijfelen of we eigenlijk wel bij elkaar passen. Ik richt mijn peilen volledig op hem. En op alles wat stom aan hem is. Dit doe ik zodat ik weg kan blijven van mijn onvolmaaktheden, mijn gedoetjes. Want een relatie hebben, het ouderschap, samenwonen, dat allemaal, dat gaat niet vanzelf. Het is heel vaak ingewikkeld en stom.

 

Het ligt niet aan mij

En hier ben ik niet de enige in. Want dit is wat wij mensen nu eenmaal doen. We blijven weg bij onszelf: ons aandeel, onze verantwoordelijkheid, onze blinde vlekken. Als je een tijdje bij elkaar bent, gaan ruzies dan ook vaak over heel veel meer dan over een paar rondslingerde sokken.

 

twijfel over relatie

Uit verbinding

Als je zeurt, in de aanval gaat, je verdedigt of als je je terug trekt, dan ga je uit verbinding. Maar waarom ga je uit verbinding?
Omdat je je afgewezen voelt.

En waarom voel je je afgewezen?

Omdat die ander iets heeft gedaan, of heeft gezegd, of op een bepaalde manier heeft gekeken, die jij heel vervelend vindt.

En waarom vind jij dat vervelend?

Omdat die blik, die zin, die toon op één van jouw pijnpunten drukte. Het was een trigger, iets van vroeger. Het is vrij gemakkelijk te benoemen wat er mis is aan de ander en wat de reden is dat je daar zo zit op die bank met z’n tweeën, gevuld met twijfel over de relatie. 

We kijken nu eenmaal liever niet in de spiegel.

 

Twijfel over relatie 

Samengevat heb ik twee belangrijke tips om je twijfels over je relatie serieus te onderzoeken en je relatieproblemen onder handen te nemen. Jouw partner kan niet in je hoofd kijken, dus laat weten wat je:

 • wilt,
 • verwacht,
 • nodig hebt.

En het tweede is, kijk naar de manieren waarop jij een actieve bijdrage levert aan een ongezonde relatiedynamiek, aan het voeden van de twijfel over de relatie. Neem verantwoordelijkheid.

Wat doe jij zelf om uit verbinding te gaan?

 • Zeur je?
 • Heb je kritiek?
 • Trek je je terug?
 • Val je aan? Verdedig je?
 • Ga je confrontatie uit de weg over de twijfels aan je relatie?
 • Zoek je voortdurend ruzie? Evalueer een ruzie of discussie achteraf en schrijf op wat jouw bijdrage is.

Neem verantwoordelijkheid voor wat van jou is en herinner je waarom je ook alweer op deze partner viel. Waar werd je verliefd op?
Trek elkaar niet naar beneden, maar til elkaar op!
Zeg wat je nodig hebt, vertel over je twijfels over de relatie. Het is misschien spannend om je kwetsbaar op te stellen, maar met een masker op, kun je de ander echt niet bereiken. En je kunt uiteindelijk altijd nog uit elkaar gaan. Maar dat voelt een stuk beter als je weet dat jij in elk geval alles hebt gegeven.

Problemen oplossen en de twijfels over je relatie

Als jij relatieproblemen hebt, is er wel degelijk een andere mogelijkheid naast doortobben of uit elkaar gaan. De meeste stellen gaan pas in relatietherapie als het te laat is en dat is jammer. Je kunt om te beginnen onderzoeken waar jij zelf invloed op hebt.

 

Heb je twijfel over je relatie? Krijg duidelijk waar de pijn ligt en of er nog iets aan te doen is. Check hoe ik jou alleen of met je partner samen verder kan helpen om die paniek in je hoofd te beteugelen. Plan nu een vrijblijvende afspraak, of mail  of bel me, dan help ik je rust en overzicht te brengen in de paniek.

Wil je liever niet praten met een coach of therapeut maar liever zelf op onderzoek over jouw twijfel over je relatie? Russ Harris deelt een gratis Engels werkboek vol met oefeningen die je ook zelf kunt doen, los van je partner.