Twijfel over je relatie. Je hebt een relatie, misschien al heel erg lang. Misschien nog maar net, maar feit is dat je twijfelt over je relatie. Is dit jouw ware? Als deze partner jouw perfecte partner was geweest, dan had je vast geen twijfels over je relatie gehad.
Of wel?

Dus in feite heb je twee opties:

 1. De relatie als de wiedeweerga beëindigen
 2. Doormodderen

Kortom, is dit as good as it gets?

 

 

Twijfel over je relatie

Mijn man is grappig, lief, zorgzaam, een fantastische vader voor onze kinderen, woestaantrekkelijk en ik nog 108 andere leuke dingen noemen, echt waar, ik heb een lijst gemaakt. En toch twijfel ik wel eens over mijn relatie. Ik had namelijk ook een alternatieve lijst met al die dingen die ik graag in een partner zou willen, maar die hij niet heeft. Hij is namelijk niet de perfecte partner. 

 

twijfel over relatie

Soms twijfel ik of we bij elkaar passen

Mijn partner en ik verschillen behoorlijk van elkaar. En soms twijfel ik ineens of we eigenlijk wel bij elkaar passen. Alles dat ik stom aan hem vindt, leg ik dan onder een vergrootglas. Dit doe ik zodat ik weg kan blijven bij mijn onvolmaaktheden, mijn eigen gedoetjes. Want een relatie hebben, het ouderschap, dat samenwonen, alles eromheen, dat gaat echt niet vanzelf. Het is heel vaak ingewikkeld en stom.

 

Het ligt natuurlijk nooit aan mij

En ik ben niet de enige die dit zo ervaart. Ook ben ik niet alleen in de manier waarop ik reageer. Wij mensen zijn nu eenmaal eerder geneigd kritisch te kijken naar de ander (en tegelijkertijd heel blij te zijn met onszelf). Dat is namelijk een stuk makkelijker. Als je een tijdje bij elkaar bent, gaan ruzies dan ook vaak over heel veel meer dan over een paar rondslingerde sokken.

 

twijfel over relatieWe gaan uit verbinding

Als je zeurt, in de aanval gaat, je verdedigt of als je je terug trekt, dan ga je uit verbinding. Dus dan ben je niet meer in contact met jezelf en jouw zachte gevoelens. Maar waarom doe je dat eigenlijk? Dat is een zelfverdedigingsmechanisme omdat je je afgewezen voelt.

En waarom voel je je afgewezen?

Omdat die ander iets heeft gedaan, of heeft gezegd, of op een bepaalde manier heeft gekeken, die jij heel vervelend vindt. Of misschien zelfs pijnlijk.

En waarom vind jij dat vervelend?

Omdat die blik, die zin, die toon op één van jouw pijnpunten drukte. Het was een trigger, iets van vroeger. Vaak zijn deze pijnpunten al heel erg oud. En heeft het iets te maken met een vorige relatie, of vaker nog, iets in de relatie met je eigen ouders. Ja, ik weet het: het houdt inderdaad nooit op! Meestal zijn we dat ons helemaal niet bewust. Sterker nog, soms kun je juist het idee hebben dat jij veel leuker bent dan je eigen partner en hij of zij je niet ziet in al je leukigheid. Het is, zeg maar, een beetje een ego dingetje.

Het is nu eenmaal vrij eenvoudig te benoemen wat er mis is aan de ander en wat de reden is dat je daar zo zit op die bank met z’n tweeën, gevuld met twijfel over de relatie.  

 

 

Tips bij twijfel over je relatie

Hieronder twee belangrijke tips om je twijfels over je relatie serieus te onderzoeken en je relatieproblemen onder handen te nemen. Jouw partner kan niet in je hoofd kijken, dus laat weten wat je:

 • wilt,
 • verwacht,
 • nodig hebt.

En het tweede is: kijk naar de manieren waarop jij zelf een actieve bijdrage levert aan het communicatiepatroon waar jullie regelmatig in terecht komen, kijk hoe jij zelf de twijfel over de relatie voedt.

Wat doe jij zelf dat niet erg helpt?

 • Zeur je?
 • Heb je kritiek?
 • Trek je je terug?
 • Val je aan? Verdedig je?
 • Ga je confrontatie uit de weg over de twijfels aan je relatie?
 • Zoek je voortdurend ruzie?

Evalueer een ruzie of discussie achteraf en schrijf op wat jouw (niet zo helpende) bijdrage is. En neem verantwoordelijkheid voor wat van jou is. Zeg wat je nodig hebt, vertel over je twijfels over de relatie. Het is misschien spannend om je kwetsbaar op te stellen, maar je kunt altijd nog uit elkaar gaan. Dat voelt een stuk beter als je weet dat jij in elk geval alles hebt gedaan om de problemen op te lossen.

Problemen oplossen en de twijfels over je relatie

Wil je zelf op onderzoek over jouw twijfel over je relatie? Russ Harris deelt een gratis Engels werkboek vol met oefeningen die je ook alleen kunt doen, los van je partner.

Heb je twijfel over je relatie? Ik kan jou alleen of met je partner verder helpen. Plan nu een vrijblijvende afspraak, of mail of bel me, dan help ik je rust en overzicht te brengen in jullie relatie.