Ik wil een relatie, maar het lukt niet. Je hebt een leuke baan, een fijn huis, lieve vrienden, maar nog geen partner. Af en toe heb je een date en soms zelfs een fijne klik, maar vervolgens hoor je nooit meer wat. Je weet niet waar het aan ligt, wat er mis is met jou, waarom het bij iedereen om je heen wel lijkt te lukken, behalve bij jou.

Ik wil een relatie en ook graag nog kinderen, en snel een beetje

Het wordt nog lastiger als je naast een relatie, ook nog graag kinderen wilt. Want hoe heftig is het dat je eigenlijk al op date nummer één moet weten of hij het is, of niet? Want je hebt, als vrouw in elk geval, echt geen tijd te verliezen. En met al die druk is het nog al moeilijk jezelf te zijn gedurende dat eerste contact. En precies dat is het probleem. Niet jij bent het probleem. Het feit dat jij jezelf niet bent, dat is het probleem. Dus jezelf zijn, dat is de oplossing en de sleutel tot het vinden van die ene fijne allesomvattende Grote Liefde.

ik wil een relatie en ik wil kinderen

Je bent geen blanco canvas, maar wees ook geen clown

Ik wil een relatie maar ik hou niet van mezelf. Wat nu? Er zijn genoeg onzekere mensen met een negatief zelfbeeld die een leuke liefdesrelatie hebben. Maar het wordt sowieso geen succes als je probeert te zijn wie je denkt dat de ander wil dat je bent. Je bent geen blanco canvas. Tegelijkertijd kan het ook zo zijn dat alles stress van zo’n date bij jou zorgt dat je je juist precies tegenovergesteld gaat gedragen. Lekker recalcitrant je grappige zelf zijn bijvoorbeeld, tot aan ongepaste grappen aan toe. Ook dat is meestal niet erg succesvol.

Wees eerlijk, wees jezelf

Jezelf zijn is soms het moeilijkste dat er is. Gek genoeg. Je hoeft niet schaamteloos eerlijk te zijn over allerlei irrelevante zaken. Maar begin met eerlijk zijn naar jezelf toe. Je hoeft geen narcist te zijn om zelfverzekerd te zijn. Sterker nog: de meeste narcisten zijn super onzeker. Maar speel geen rol. Als je een vraag krijgt, geef dan eerlijk antwoord. En als je niet weet wat je ergens van vindt of denkt, zeg dat dan. Of als je het onprettig of te persoonlijk vindt om op sommige vragen antwoord te geven, zeg dat dan. Als het maar echt is.

Maar hoe vind je dan die Grote Allesomvattende Liefde?

Iedere ervaring is uniek, maar toen ik mijn huidige man voor het eerst zag, knetterde de lucht tussen ons. Ik herkende hem heel mijn lichaam, bijna (dierlijk) instinctief. Maar ik navigeerde met mijn hoofd. Zo had ik een lijst. Een lijst, gebaseerd op jarenlange ervaringen, subjectief maar empirisch onderzoek. Een belangrijke lijst met dingetjes waar mijn ware aan moest voldoen. Maar mijn huidige partner voldeed echt aan geen enkel punt van mijn lijst. Dus het kon hem onmogelijk zijn, mijn ware, die ene Grote Allesomvattende Liefde. Het was alsof mijn hoofd de doorbitch was, die keek kritisch naar hem en zei ‘nee, je staat niet op de lijst.’ En dat was hartstikke dom. Dat ik mijn verstand, mijn ego gebruikte om liefde te vinden. En ik ging ook heel vaak op mijn bek. Jarenlang zocht ik naar die Ware (vandaar ook mijn lijst).

We laten ons leiden door ons hoofd, ons ego

Inmiddels zijn we ruim vijftien jaar verder en ben ik met deze man getrouwd en is hij de vader van onze kinderen. Nog steeds zijn we gelukkig samen. Hij is mijn alles. Dat voel ik nog steeds zo (en hij ook gelukkig). En dat voelde ik al toen ik hem de eerste keer zag. Ik voelde het in mijn hart, in mijn lichaam. En alhoewel iedereen z’n eigen unieke ervaring heeft in de liefde, weet ik inmiddels wel dat dat het probleem is, dat we ons laten leiden door dat hoofd. Door ons ego. Als jij, net als ik, jouw Ware probeert te zoeken met je verstand, dan denk ik dat je weinig succes hebt. Ik geloof dat je dan navigeert op het verkeerde navigatie systeem.

Luisteren naar je hart

Ik wil een relatie en gelijk heb je! Dat is normaal en gezond. In een liefdescoachtraject help ik je jouw ware te vinden. Hoe ik dat doe? Ik help je weer te voelen, te luisteren naar je hart, je intuïtie, je lichaam. Naar jezelf. En zo kun je jezelf zijn. Altijd en overal. Dat scheelt echt een hele hoop kostbare tijd en energie! En dat weet je ook wat je werkelijk wilt, wat je nodig hebt. Wanneer die ruis van de lijn is, dan is het in een keer helemaal niet meer zo ingewikkeld en valt alles op z’n plek. Zelfs de liefde. Ook voor jou.