Wat is belangrijk in het leven? Stel jij jezelf die vraag weleens? En in hoeverre komen die zaken die jij echt belangrijk vindt ook daadwerkelijk terug in jouw dagelijks leven? Kortom, hoe waardegericht leef jij nu eigenlijk?

Wat wil jij dat er over je gezegd wordt op jouw begrafenis?

Heb je er wel eens over na gedacht hoe je terug zou willen kijken op je leven? En wat dan belangrijk voor je is, en wat niet? Vaak zijn we zo druk met alles wat we van onszelf moeten, of wat anderen van ons verwachten, dat we niet leven in het hier en nu en vanuit ons hart, vanuit onze authentieke waarden.

 

Top five regrets of the dying

Bronnie Ware, een Australische schrijfster, begeleidde terminale patiënten in de laatste weken van hun leven. Ware vroeg zich af waar deze mensen nu spijt van hadden, als ze terugkeken op hun leven. Hierover schreef ze een boek Top five regrets of the dying.

En hier hadden ze spijt van:

  1. Luisteren naar (mogelijke) verwachtingen van anderen. 

  2. Te hard werken. 

  3. Te weinig uiting geven aan eigen gevoelens.

  4. Veel te weinig aandacht en tijd besteed aan waardevolle vriendschappen. 

  5. Veilige keuzes maken, te veel in hun comfort zone gebleven.

Wat kun je nu doen?

Dus zou het niet mooi zijn als die vijf spijtbetuigingen van Ware nu voor jou niet van toepassing zouden hoeven zijn als jij in de verre, verre toekomst op je sterfbed ligt en terugblikt op je rijke leven? En wat is daarvoor nodig? Wat zou je vandaag kunnen doen om te zorgen dat jij niet met spijt terug hoeft te kijken op jouw leven? Kortom, stel jezelf de vraag: Wat is belangrijk in het leven?

Wat is echt belangrijk in het leven?

Leef je een waardegericht leven? Als dat niet zo is, wat staat je dan in de weg? Misschien weet je niet welke waarden voor jou belangrijk zijn? Doe dan deze praktische waardenoefening uit het boek Time to ACT van Gijs Jansen en Tim Batink. Deze oefening geeft je direct inzicht welk waardengebied voor jou belangrijk is en waar jij meer tijd in mag steken.

 

Wat staat je nog in de weg?

En als je (al) prima weet wat jouw belangrijkste waarden zijn, maar je leeft er op dit moment nog niet (volledig) naar, hoe komt dat dan, denk je? Wat heb jij nodig om uit je comfort zone te komen? Het is niet makkelijk om volgens je waarden te leven. Je hebt er een behoorlijke dosis moed voor nodig. En het gaat al zeker niet vanzelf. Toch zou het mooi zijn als je terug kunt kijken op een rijk leven, waar je volgens je persoonlijke waarden hebt geleefd, geleerd hebt van je fouten en niet terug hoeft te kijken met spijt. Spijt van alles dat je niet hebt gedaan maar wel echt belangrijk vond.