Vastzitten in de fuik van het pleasen. En het enige dat je wilde is gewoon aardig gevonden worden.

Niemand heeft zin in ruzie, in conflict, maar jij al helemaal niet. En jij weet als geen ander wat er van je verwacht wordt en hoe jij je zo goed mogelijk aan kan passen. Kortom, je weet hoe je een people pleaser moet zijn en dat heeft behoorlijk wat voordelen.

 

Een people pleaser zijn is heel handig

Biologisch gezien heeft pleasen een handige functie. Het zorgt ervoor dat je niet uit de groep gegooid wordt en dus overleeft. Want iedereen heeft een hekel aan die aso die voortdurend ruzie zoekt.

Je vult in wat de ander nodig heeft

Als je de neiging hebt te pleasen weet je vaak niet of je de ander echt wel een plezier doet. Je vult dit namelijk zelf in. Zonder te checken wat de ander wil. Maar vervolgens reageer je wel op hoe je dènkt dat het zit, en niet op hoe het echt zit.

Je verliest jezelf

Als je voortdurend druk met anderen bent, dan verlies je jezelf. Het wordt onduidelijk wat jij eigenlijk wilt, of vindt. En dan ga je regelmatig over je eigen grenzen. Het kan zelf zo ver gaan, dat je op een bepaald moment niet eens meer weet wat jij nu wilt, of nodig hebt.

Mogelijke gevolgen van een people pleaser: overspanning, relatieproblemen & eenzaamheid

Dat wegvagen van die grenzen kan resulteren in bijvoorbeeld overspanning. Omdat je het lastig vindt om nee te zeggen, of om hulp te vragen. Of je kunt je verliezen in een relatie, door al het mogelijke te doen om de ander bij je te houden, niet teleur te stellen. Mogelijk spreek je ook niet altijd de hele waarheid, omdat je bang bent voor de mogelijke gevolgen.

Pleasen is verslavend

We willen allemaal gezien en gehoord worden. We hebben erkenning van anderen nodig. Maar als je een people pleaser bent, wordt dat je focus. Om steeds maar weer de bevestiging te halen bij anderen. Net als met drugs ben je voortdurend op zoek naar de quick rush. Heerlijk (en het werkt prima) op korte termijn, maar op de langere termijn voel je je leeg en eenzaam, onbegrepen. Jan Geurtz schrijft hierover in zijn must read Verslaafd aan liefde. Ook als je geen people pleaser bent, zal dit mechanisme je bekend voorkomen.

pleasen in een relatie people pleaser

Je focus leggen op je omgeving en je daar voortdurend op richten gaat de meeste mensen heel gemakkelijk af. Sterker nog, dat gaat gewoon vanzelf. Het is jouw comfort zone. Echter je aandacht richten op jezelf, wat jij nu echt wilt en wat jij belangrijk vindt, dat is voor een people pleaser wat ingewikkelder. Dus je blijft in de verslaving van het pleasen hangen, doordat het op korte termijn zo prettig voelt.

De voor- en nadelen van pleasen

Allereerst is het echt essentieel om je bewust te worden van het onbewuste. Wat is jouw intrinsieke motivatie om bepaalde gedachten of gevoelens niet uit te spreken? Wat zijn de voor- en nadelen op de korte en lange termijn van het pleasen? De oorsprong ligt meestal in onze jeugd. Vermoedelijk nam je verantwoordelijkheid op je, die niet de jouwe was. Vervolgens neem je dit mee in andere relaties.

Je doet de ander geen plezier

Hiermee doe je in feite ook de ander tekort. Het zou de suggestie kunnen wekken dat de ander de rauwe werkelijkheid niet aan kan, dus besluit jij de niet waarheid te spreken. Of je denkt dat de ander dingen niet zelf kan oplossen, daarom doe jij het maar. Je zet jezelf als het ware boven de ander. En dit is niet goed voor de relatie. Je wilt pleasen, maar uiteindelijk doe je de ander helemaal geen plezier. Je doet eigenlijk alsof de ander het niet aan kan.

Zo stop je met pleasen in een relatie

Je kunt stoppen met people pleasen door bij jezelf te rade te gaan wat jij eigenlijk wilt, wenst, of verwacht. Door uit te spreken wat je nodig hebt, zo duidelijk mogelijk. En je mag ook best hulp vragen (ook al is dat ongelooflijk moeilijk). Je kunt verantwoordelijkheid nemen voor jouw stuk, maar de verantwoordelijkheid van de ander ook bij de ander te laten. En dat kan best ongemakkelijk voelen, want dan bevind je je buiten je comfort zone.

Dichter bij jezelf

Als je de focus op jezelf gaat leggen, merk je hoe bekrachtigend het is om te voelen of te ervaren wat je zelf wilt. Wat je nodig hebt en wat belangrijk voor jou is. En helemaal als je hier ook naar gaat handelen. Dit komt vanuit vertrouwen in jezelf en in de ander. 

De people pleaser is bang voor de stempel narcistisch, asociaal en onaardig

Veel mensen vinden dat traject beangstigend, omdat ze bang zijn dat ze ineens narcistisch, asociaal of onaardig gevonden worden. Net als met drugs, lijken ze afhankelijk van het pleasen. En die angst wordt in feite een excuus om door te gaan met pleasen. Maar pleasen is aangeleerd, zo ben je niet geboren. En is een people pleaser zijn ook prima af te leren.

Stoppen met pleasen in een relatie en verbinden met jezelf

Als je stopt met pleasen kom je dichter bij jezelf. En dat heeft een heel positief effect op de relaties die je hebt. Je komt uit de afhankelijkheid en staat daardoor in je kracht. Je hervindt je autonomie vanuit verbinding en dat is voor de mensen om je heen (uiteindelijk) op de lange termijn ook prettig.

Nog steeds vind je het belangrijk wat andere mensen van je vinden en doe je graag een ander een plezier, en dat is ook helemaal niet ongezond. Bovendien kan het ook prettig zijn. Als je het gezond kan houden. Maar als de ander altijd belangrijker is dan jij, dan heeft het effect op jouw kwaliteit van leven. 

Wil je dichter bij jezelf komen en stoppen met overmatig pleasen? Merk je dat je het oordeel en de gevoelens van anderen veel te belangrijk hebt gemaakt, en gaat het ten koste van jezelf? Wil je weten wat jij nu echt belangrijk vindt in het leven? Dat kan. Ik help je graag, mail of bel me voor een afspraak.

Wil je graag je eigen grenzen aangeven, eerlijker en opener zijn naar je partner over jouw behoeftes, gedachten en gevoelens? Wil je stoppen met pleasen en kun je wel een beetje hulp gebruiken?