Je bent verliefd op een ander, of je partner wordt verliefd op een ander. Wat nu? Spullen pakken en wegwezen? Of uitzoeken wat dit nu eigenlijk betekent?

Verliefd op een ander?

Neem geen grote beslissingen

Waarschijnlijk neem je deze verliefde gevoelens en gedachten bloedserieus. De gevoelens zijn meestal ook zo heftig dat voelt alsof je er iets mee moet. Alsof je moet handelen. Er ontstaat onrust. Je zal niet de eerste zijn die huis en haard achterlaat en met de noorderzon vertrekt om na drie maanden weer met hangende pootjes voor de deur te staan omdat jouw object van affectie toch niet zo fantastisch bleek als aanvankelijk gedacht. Je bent verliefd en waarschijnlijk nu even ontoerekeningsvatbaar. Dus niet het moment om grote beslissingen te nemen.

Je geeft de verliefdheid te veel betekenis

Wat betekenen deze gevoelens? Die ongelooflijke honger die je voelt in iedere vezel van je lichaam? De verliefdheid is zo prominent aanwezig in je leven dat je hier naar alle waarschijnlijkheid (te veel) betekenis aan geeft. Bovendien overwoekert zo’n verliefdheid alles: je werk, jouw (andere) relaties, alles. En er is waarschijnlijk geen centimeter ruimte voor twijfels of onzekerheid. Doordat de verliefdheid zo overweldigend is, voert dit de druk op. Het idee dat je een beslissing moet nemen.

Jouw verliefdheid zorgt voor stress

Bovendien is er ook nog je partner en de rest van jouw omgeving. En of ze hier nu van weten of niet, zij hebben ook een oordeel. Een duit in het zakje. Kortom, de pressure is on, zowel intern als extern. Waardoor je het gevoel hebt dat je nu besluiten moet nemen. Verliefdheid op zichzelf is natuurlijk geweldig, maar als je al een relatie hebt met iemand anders, is verliefdheid stressvol.

verliefd op een ander vrij zijn

Je bent vrij in je hoofd om te denken wat je wil

Je hoeft niet iedere gedachte die je hebt, te delen met je partner. Jij hebt recht op vrijheid in je hoofd. Om te denken wat je maar wilt, te fantaseren wat je wilt. Want het zijn maar een gedachtes. Maak er niet meer van dat het is. Als je iets ergs hebt gedacht, dan wordt het niet ineens de afschuwelijke werkelijkheid. Je bent geen orakel of een soort Jezus 2.0 (ga ik voor het gemak even van uit).

Je hoeft niet op elke gedachte te reageren

Je hoeft ook niet altijd op iedere gedachten te reageren. Als jouw verstand zegt dat je je relatie moet beëindigen, dan hoef je dat niet te doen. Je bent geen marionet van je gedachten, geen slaaf van je verstand. Jij en je verstand zijn niet dezelfde. De gedachtes die zich aan je opdringen, hoeven niet per se een probleem te worden. Dat worden ze pas als je deze gedachten (bloed) serieus neemt. En daarmee eigenlijk jouw autonomie opgeeft.

Ben je verliefd op een ander? Dit betekent dus niet dat je je huidige relatie als de wiedeweerga moet beëindigen. Het betekent ook niet dat je vreemd moet gaan (als je gevoelens al beantwoord worden). Of dat je iedereen om je heen hierover dient te informeren om je gevoelens te legitimeren.

Het betekent maar één ding: je bent verliefd op een ander.  

Heb je het gevoel dat je een keuze moet maken?

Ja hè, en het liefst gisteren. Toch is het echt belangrijk dat je goed kan beoordelen, goed kan voelen wat de keuze eigenlijk is. Kun je kiezen vanuit je hart? Of weet je eigenlijk nog niet goed wat je hart je vertelt? Dat hebben we nooit echt geleerd. We doen alles in het leven eigenlijk vanuit ons hoofd. Het is wel echt een slecht idee om dat nu ook te doen.

Kun je wel een beetje hulp gebruiken? Ik kan jullie samen in relatietherapie of jou individueel begeleiden om duidelijkheid te krijgen over wat je nu eigenlijk wil. Je komt uit de paniekstand en krijgt helderheid in je hoofd en leven. Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek om te zien wat ik voor jou – of jullie – kan betekenen.

Ik heb meer blogs geschreven over de liefde en relaties. Wil je meer lezen over dit onderwerp?