Je bent verliefd op een ander, of je partner wordt verliefd op een ander. Wat nu? Spullen pakken en wegwezen? Of misschien uitzoeken wat dit nu eigenlijk betekent?
Eerst maar eens uitspreken: ik ben verliefd op een ander
Misschien worstel je al best een tijdje met het benoemen van dit gevoel. Als je verliefd wordt gebeurt er het een en ander fysiek, dat maakt dat je bijna in een staat van ontoerekeningsvatbaarheid terecht komt. Een niet te bagatelliseren staat die voor veel verwarring zorgt.
Verboden vruchten smaken zoet
We weten: verboden vruchten smaken nu eenmaal een heel stuk zoeter. Dus zul je enkel verliefder worden dan je al bent.

Voordat je tot handelen over gaat, heb je natuurlijk al van alles bedacht. Iedere fantasie, iedere (overspelige) gedachte dien je vanzelfsprekend te delen met je partner. Want hoe kun je de ander nog vertrouwen als diegene allemaal foute dingen zit te denken?
Zelfs in je hoofd moet je monogaam zijn
Daarnaast neem je deze gevoelens en gedachten natuurlijk bloedserieus. De gevoelens zijn zo heftig dat dit ook betekent dat je er zeker en vast iets mee moet.
Verliefd op een ander? Jouw partner is dus niet de ware
Wat betekenen deze gevoelens? Deze gedachten? Die ongelooflijke honger die je voelt in iedere vezel van je lichaam. Je moet weten wat je te doen staat. De verliefdheid is zo prominent aanwezig in je leven dat je hier betekenis aan geeft. Zo is het wellicht denkbaar dat je voelt wat je nu voelt omdat jouw huidige partner dus niet de ware is.
Wat zegt jouw verstand hiervan?
- Natuurlijk is je huidige partner niet de ware! Anders was je toch nooit verliefd geworden op een ander?
- Je bent verliefd op een ander geworden omdat je iets mist in je huidige relatie. Dus je huidige relatie deugt niet.
In feite is er maar één ding dat je doen staat als je verliefd bent geworden op een ander. Je dient je huidige relatie ogenblikkelijk te beëindigen!
En dat wist je natuurlijk al lang.
Want zoals we weten:
- Moet jouw partner perfect zijn
- En je relatie ook (perfect dus)
- Bovendien weet iedereen dat in een (echte) goede relatie geen ruimte voor twijfels of onzekerheden is
- En nu we toch bezig zijn: jij moet natuurlijk ook perfect zijn
Perfectionisme, altijd een goede vriend
En dan hebben we nog iets dat gebeurt in de maatschappij. In de films die we zien, in de boeken die we lezen, in de gesprekken die we voeren en last but not least in onze hoofden. Perfectionisme. Het concept dat er een ware is. Dat perfectie bestaat.
Is er ruimte voor twijfel?
Mag je twijfelen? Mogen we imperfect zijn? Is alles in de echte wereld zwart of wit, nul of één?
Het valt mij altijd weer op hoe weinig ruimte mensen hebben. In hun hoofd en in hun leven. Hoe streng mensen voor zichzelf zijn (en de ander). Wat mensen allemaal moeten en hoe weinig we mogen (van ons zelf). Wat leveren die oordelen je op? Is er voor jou ruimte voor menselijkheid of nuance?
Vrijheid in je hoofd
Jouw gedachten hoef je niet te delen met je partner. Jij hebt recht op vrijheid in je hoofd. Om te denken wat je maar wilt, ook al is het politiek zeer incorrect. Want het is maar een gedachte. Maak er niet meer van dat het is. Als je iets ergs hebt gedacht, dan komt het niet uit. Je bent geen orakel of een soort Jezus 2.0 (ga ik voor het gemak even van uit). Jouw gedachten maken niemand wat uit, daar heeft echt niemand last van.

Je hoeft niet te reageren
Je hoeft ook niet altijd op iedere gedachten te reageren. Als jouw verstand zegt dat je je relatie moet beëindigen, dan hoef je dat niet te doen. Je bent geen marionet van je gedachten, van je verstand. Jij en je verstand zijn niet hetzelfde. Het probleem ontstaat pas wanneer je je gedachten (bloed) serieus neemt. En je autonomie op geeft. Wanneer je ervoor kiest een slaaf te worden van je verstand.
Verliefd op een ander? Je hebt een keuze
Het is jouw leven. Jij hebt een keuze. Jij hebt vrijheid om te voelen en denken wat je maar wilt (en ook wat je niet wilt) en je hebt hier vaak ook niet heel erg veel regie over. Je hebt geen controle over je gedachten. Maar je hebt wel regie over wat je doet met deze gevoelens en deze gedachten.
Ben je verliefd op een ander? Dit betekent dus niet dat je je huidige relatie als de wiedeweerga moet beëindigen, dit betekent ook niet dat je vreemd moet gaan (als je gevoelens al beantwoord worden). Of dat je iedereen om je heen hierover dient te informeren om je gevoelens te legitimeren.
Het betekent maar één ding: je bent verliefd op een ander.
Verliefd op een ander? Je wilt je gezien voelen
We willen ons allemaal gezien voelen. En het liefst op zo veel mogelijk vlakken. Dat is heel normaal. Indien mogelijk betekent dat dat je verlangt dat jouw partner je uiterlijk en je innerlijk ‘ziet’. En je hierin bekrachtigt.
Door…
- de manier waarop ze naar je kijkt
- hoe hij je aanraakt
- wat hij voor een lieve dingen zegt
- dat ze af en toe iets liefs en spontaan doet
- de mooie intieme gesprekken die jullie regelmatig voeren
- de unieke aandacht die je krijgt
- jullie fantastische, bevredigende seksleven.
Was het maar zo’n feest
In een serieuze, langdurige relatie komt vroeg of laat De Sleur. En de dingen die jullie zo geweldig aan elkaar vonden, gaan je op een bepaald moment storen. En aanvankelijk zag je nog door de vingers dat je partner niet zo erg attent was, maar na een aantal jaren maakt het je boos.
We veranderen
We veranderen in een relatie. Misschien ben je jezelf meer gaan waarderen. Of misschien heb je jezelf meer ontwikkeld. Misschien zijn er ook dingen in je innerlijk of uiterlijk waar je je vroeger voor schaamde en waar je nu heel oké mee bent. Good for you! Maar als je partner hierin achter blijft en je niet (voldoende) bekrachtigd, ontstaat er vroeg of laat een gemis.
Onvermijdelijk gemis
En ik denk dat dit gemis onvermijdelijk is. Maar dat gemis geeft ruimte voor een ander. Een ander die wel ziet hoe grappig je eigenlijk bent, hoe sexy ook. Hoe blijf je daartegen bestand? En het kan natuurlijk ook zo zijn dat het er iets heel cruciaals mist in je huidige relatie dat nu door die ander aan het licht wordt gebracht.
Ik denk wel eens dat je pas uit elkaar moet gaan als ook alleen beter is dan met je huidige partner. De ene partner voor de ander inruilen gaat niet altijd even goed.
Verliefd op jezelf
Esther Perel schrijft dat wanneer je verliefd wordt, je verliefd wordt op jezelf. Op het beeld van jezelf in de ogen van de ander. Een gedeelte van jou dat aan het verpieteren was, krijgt ineens een podium.
Misschien betekent het wel iets anders dan je dacht
Niet zo gek misschien, om dan verliefd te worden op een ander. En het kan van alles betekenen. Natuurlijk kan het zo zijn dat de koek op is. Dat jij en je partner eigenlijk als broer en zus met elkaar omgaan en dat de passie eigenlijk al jaren geleden gedoofd is. Het kan ook dat deze verliefdheid vanzelf weer overgaat.
Of dat je relatie helemaal opleeft doordat jij lekkerder in je vel gaat zitten. Het kan allemaal. Wat er ook gebeurt maakt misschien niet zo heel veel uit. De vraag is wat zie je bij de ander, wat je misschien niet (meer) ziet in je huidige partner? Of is het zo dat die ander jou ziet zoals je huidige partner je (niet meer) lijkt te zien?
Mis je misschien iets in je huidige relatie?
In dat laatste geval is de verliefdheid misschien een logisch gevolg van een gemis in je huidige situatie. En misschien is het handig om je huidige partner in elk geval dát te vertellen. Hoe eng ook.
Wat heb je nodig?
Dat je gaat zeggen wat je nodig hebt, of waarnaar je verlangt. Misschien wist je dat zelf ook nog niet, voordat je verliefd werd op die ander. Wellicht is jouw partner prima in staat je precies dat te geven dat je zo mist. Misschien ook niet. En misschien kun je accepteren dat je altijd iets zal blijven missen in je huidige relatie.
Verwacht geen perfectie. Ook als je een nieuwe relatie aan gaat met je huidige object van affectie, zal je op een bepaald moment weer op dit punt terecht komen. Misschien word je dan niet verliefd op een ander, maar gebeurt er iets anders dat je in de war brengt. Laten we ophouden met op jacht te blijven naar perfectie. En van de ene naar de andere partner te hoppen uit FOMO.
Kijk naar je huidige partner en bedenk wat er leuk is aan haar, wat er aantrekkelijk is aan hem. En waarschijnlijk ken je elkaar inmiddels zo goed, dat je dus ook op de hoogte bent van de minder aantrekkelijke kanten. Ben je bereid je huidige partner te laten zijn wie hij is? Of moet ze veranderen?
Volgens mij is dat de crux van een succesvolle relatie. Niet of je je gevoelens of gedachten onder controle kunt houden. Ben je bereid je partner te zien, helemaal? En ben je bereid je partner helemaal te accepteren? En jezelf? Misschien kun je wel wat hulp gebruiken. Je kunt altijd contact met me opnemen en bespreken wat ik voor jou (en je relatie) kan betekenen.