Je bent verliefd op een ander, of je partner wordt verliefd op een ander. Wat nu? Spullen pakken en wegwezen? Of uitzoeken wat dit nu eigenlijk betekent?
Zelfs in je hoofd moet je monogaam zijn
Waarschijnlijk neem je deze gevoelens en gedachten bloedserieus. De gevoelens zijn zo heftig dat dit ook betekent dat je er zeker en vast iets mee moet (althans, zo voelt het). Je zal niet de eerste zijn die huis en haard achterlaat en met de noorderzon vertrekt om na drie maanden weer met hangende pootjes voor de deur te staan omdat jouw object van affectie toch niet zo fantastisch bleek als aanvankelijk gedacht.
Verliefd op een ander, wat betekent dat
Maar wat betekenen deze gevoelens? Die ongelooflijke honger die je voelt in iedere vezel van je lichaam? De verliefdheid is zo prominent aanwezig in je leven dat je hier naar alle waarschijnlijkheid (te veel) betekenis aan geeft. Bovendien overwoekert zo’n verliefdheid alles: je werk, de (andere) relaties die je hebt, alles. En dan is er natuurlijk ook nog vaak sprake van perfectionisme. Dan is er al helemaal geen centimeter ruimte voor twijfels of onzekerheid.
Vrijheid in je hoofd
Je hoeft niet iedere gedachte die je hebt, te delen met je partner. Jij hebt recht op vrijheid in je hoofd. Om te denken wat je maar wilt, te fantaseren wat je wilt. Want het is maar een gedachte. Maak er niet meer van dat het is. Als je iets ergs hebt gedacht, dan komt het niet uit. Je bent geen orakel of een soort Jezus 2.0 (ga ik voor het gemak even van uit).

Slaaf van je verstand
Je hoeft ook niet altijd op iedere gedachten te reageren. Als jouw verstand zegt dat je je relatie moet beëindigen, dan hoef je dat niet te doen. Je bent geen marionet van je gedachten, van je verstand. Jij en je verstand zijn niet dezelfde. Het probleem ontstaat pas wanneer je je gedachten (bloed) serieus neemt. En je jouw autonomie opgeeft. Wanneer je ervoor kiest een slaaf te worden van je verstand.
Verliefd op een ander? Je hebt een keuze
Het is jouw leven. Jij hebt een keuze. Jij hebt vrijheid om te voelen en denken wat je maar wilt, en deze verliefde gevoelens laten zich ook niet erg goed controleren. Maar je hebt wel regie over wat je gedrag.
Ben je verliefd op een ander? Dit betekent dus niet dat je je huidige relatie als de wiedeweerga moet beëindigen, dit betekent ook niet dat je vreemd moet gaan (als je gevoelens al beantwoord worden). Of dat je iedereen om je heen hierover dient te informeren om je gevoelens te legitimeren.
Het betekent maar één ding: je bent verliefd op een ander.
Verliefd op een ander? Je wilt je gezien voelen
We willen ons allemaal gezien voelen. En het liefst op zo veel mogelijk vlakken. Dat is heel normaal. Indien mogelijk betekent dat dat je verlangt dat jouw partner je uiterlijk en je innerlijk ‘ziet’. En je hierin bekrachtigt.
Door…
- de manier waarop ze naar je kijkt
- hoe hij je aanraakt
- wat hij voor een lieve dingen zegt
- dat ze af en toe iets liefs en spontaan doet
- de mooie intieme gesprekken die jullie regelmatig voeren
- de unieke aandacht die je krijgt
- jullie fantastische, bevredigende seksleven.
Ja, dat zou ik ook allemaal heel erg graag willen.
Was het maar zo’n feest
Maar in een serieuze, langdurige relatie komt vroeg of laat De Sleur. En krijgen we niet alles wat we wensen. Die dingen die jullie zo geweldig aan elkaar vonden, gaan je op een bepaald moment storen. Aanvankelijk zag je nog door de vingers dat je partner niet zo erg attent was, maar na een aantal jaren maakt het je boos.
We veranderen
We veranderen gedurende een relatie. Misschien ben je jezelf meer gaan waarderen. Of misschien heb je jezelf meer ontwikkeld. Misschien zijn er ook dingen in je innerlijk of uiterlijk waar je je vroeger voor schaamde en waar je nu heel oké mee bent. Good for you! Maar als je partner hierin achter blijft en je niet (voldoende) bekrachtigd, ontstaat er vroeg of laat een gemis.
Onvermijdelijk gemis
En ik denk dat dit gemis onvermijdelijk is. Maar dat gemis maakt ruimte en maakt je ontvankelijk voor een ander. Een ander die wel ziet hoe grappig je eigenlijk bent, hoe sexy ook. Hoe blijf je daartegen bestand? En het kan natuurlijk ook zo zijn dat het er iets heel cruciaals mist in je huidige relatie dat ineens door die ander wel wordt opgemerkt.
Verliefd op jezelf
Esther Perel schrijft dat wanneer je verliefd wordt, je verliefd wordt op jezelf. Op het beeld van jezelf in de ogen van de ander. Een gedeelte van jou dat aan het verpieteren was, krijgt ineens een podium.
Misschien betekent het wel iets anders dan je dacht
Niet zo gek misschien, om dan verliefd te worden op een ander. En het kan van alles betekenen. Natuurlijk kan het zo zijn dat de koek op is. Dat jij en je partner eigenlijk als broer en zus met elkaar omgaan en dat de passie eigenlijk al jaren geleden gedoofd is. Het kan ook dat deze verliefdheid vanzelf weer overgaat.
Of dat je relatie helemaal opleeft doordat jij lekkerder in je vel gaat zitten. Het kan allemaal. Wat er ook gebeurt maakt misschien niet zo heel veel uit. De vraag is wat zie je bij de ander, wat je misschien niet (meer) ziet in je huidige partner? Of is het zo dat die ander jou ziet zoals je huidige partner je (niet meer) lijkt te zien?
Mis je misschien iets in je huidige relatie?
In dat laatste geval is de verliefdheid misschien een logisch gevolg van een gemis in je huidige situatie. En misschien is het handig om je huidige partner in elk geval dát te vertellen. Hoe eng ook.
Wat heb je nodig?
Dus dat je gaat uitspreken wat je nodig hebt, of waarnaar je verlangt. Misschien wist je dat zelf ook nog niet, voordat je verliefd werd op die ander. Wellicht is jouw partner prima in staat je precies dat te geven dat je zo mist. Misschien ook niet. En misschien kun je accepteren dat je altijd iets mist in je huidige relatie.
Verwacht geen perfectie. Ook als je een nieuwe relatie aan gaat met je huidige object van affectie, zal je op een bepaald moment weer op dit punt terecht komen. Misschien word je dan niet verliefd op een ander, maar gebeurt er iets anders dat je in de war brengt. Laten we ophouden met op jacht te blijven naar perfectie. En van de ene naar de andere partner te hoppen vanuit FOMO.
Kijk naar je huidige partner en bedenk wat er leuk is aan haar, wat er aantrekkelijk is aan hem. En waarschijnlijk ken je elkaar inmiddels zo goed, dat je dus ook op de hoogte bent van de minder aantrekkelijke kanten. Ben je bereid je huidige partner te laten zijn wie hij is? Of moet ze veranderen?
Volgens mij is dat de crux van een succesvolle relatie. Niet of je je gevoelens of gedachten onder controle kunt houden. Ben je bereid je partner te zien, helemaal? En ben je bereid je partner helemaal te accepteren? En jezelf?
Ben je verliefd op een ander en weet je niet wat je doen moet? Merk je dat jij en je partner steeds meer van elkaar verwijderen? Als je er alleen, of samen, niet goed uitkomt kan ik jou, of jullie helpen. Neem contact met me op en we bespreken wat ik voor jou, of voor jullie, kan betekenen.