Eigenlijk wil je niets liever dan verliefd zijn en er is natuurlijk ook geen gevoel fijner of lekkerder dan dat. En jouw geliefde is geweldig, perfect zelfs in jouw ogen, door jouw roze bril. De zon schijnt en de wereld lacht je toe. Maar waarom gaat het dan toch steeds opnieuw mis? Gebeurt het jou ook regelmatig: dat je eigenlijk te verliefd bent geworden en jezelf compleet verliest in de liefde?
Te verliefd? Je bent niet alleen
Allereerst je bent niet de enige. Misschien helpt dat al. Wij mensen willen nu eenmaal aardig gevonden worden. Als je verliefd bent, vooral als je te verliefd bent, dan word je onzeker. Je vindt de ander, het object van jouw affectie, geweldig en fantastisch. En tegelijkertijd vergelijk je jezelf met hem of haar. En laten we wel zijn, als je heel eerlijk bent, ben jij natuurlijk helemaal niet zo geweldig en fantastisch. Als er bovendien wat bevestiging uitblijft vanuit de andere kant, dan wordt het makkelijk om onzeker te worden. En als je onzeker wordt, dan steken negatieve overtuigingen de kop op. Dan is de liefde ineens niet meer zo heel leuk.

Te verliefd en jezelf verliezen in de liefde: hoe voorkom je dat?
Waarschijnlijk ben je druk met wat die ander van jou denkt, of vindt. Je gaat in je hoofd zitten, piekeren, analyseren. Jij wilt controle over de situatie. Dat levert spanning op, stress. En hierdoor ga je je ook ‘anders’ gedragen. Kortom, je gaat jezelf verliezen in de liefde. Je wordt te verliefd.
Controle over de liefde
Je beleeft een gesprek opnieuw in je hoofd, bedenkt wat je misschien verkeerd hebt gezegd of je bent bezig met momenten die nog plaats zullen vinden. Jij denkt alle mogelijke scenario’s uit, zodat je goed voorbereid bent. Je wilt controle over de ander, controle over de liefde. De suggestie van controle althans, want je hebt de controle natuurlijk nooit echt.
Te verliefd zijn gebeurt in je hoofd
Maar of je nu met je hoofd in het verleden zit, of in de hypothetische toekomst, je bent in elk geval niet aanwezig in het hier en nu aanwezig. Niet in je lichaam. En die verliefdheid zit in je hoofd. Het zijn je gedachten die je gek maken. Zit je in je hoofd, dan is het opmerkelijk eenvoudig om in je lichaam te komen. Dit doe je door zintuigelijk aanwezig te zijn: te voelen, te ruiken, zien, horen. EƩn zintuig bewust gebruiken. Dat is alles.
Geen controle strategie
En dit is geen nieuwe controle strategie. Natuurlijk zal je denken niet ineens stoppen, dat hoeft ook niet, maar je hoeft ook zeker niet de hele tijd naar al die gedachten te luisteren. En al helemaal niet te handelen naar wat je verstand tegen je zegt. Of je gek te laten maken door je verstand. Jouw verstand maakt je te verliefd. Het is niet je geliefde die dat doet.
Te verliefd? Ga echt voelen
Jouw lichaam liegt nooit. Als de ander iets zegt of doet dat jij prettig of juist onprettig vindt, dan vertelt jouw lichaam dat. En jij verstaat je eigen lijf echt prima. Daar hoef je geen boeken voor te lezen, of cursussen voor te volgen. De vraag is alleen: wil jij luisteren? Als je handelt, spreekt, doet in lijn met je gevoel (met wat je lichaam je vertelt) als je eerlijk bent en open naar jezelf, dan ben je op je kwetsbaarst, en tegelijkertijd op je krachtigst. En op je mooist, want dan ben je echt jezelf.
Dan voel je ook meer wat er is. Je bent beter in staat het contact met jezelf te behouden. Beter in staat te verbinden met de liefde die je voelt, maar het wordt dan ook wat eerlijker. En dat heb je nodig om te zorgen dat je niet uit de bocht vliegt in jouw verliefdheid.
Waarschijnlijk ben je hoofdzakelijk te verliefd op het moment dat jouw object van affectie afwezig is. Dan gaat je verstand met je aan de loop. En opnieuw ben jij aandachtig aan het luisteren. Het is toch wel een beetje gek om verliefder te zijn als je liefje er niet is…? Dus ben je wel echt zo verliefd? Of ben je verslaafd aan het gevoel, aan de bevestiging? Aan het vluchten en verdwijnen in die verliefdheid, zodat je niet met jezelf bezig hoeft te zijn. Niet echt althans.
Hier en nu
Een handig hulpmiddel tegen te verliefd worden is vertragen. Merk op dat je in je hoofd zit en focus je op je ademhaling. Op je lichamelijke sensaties. Wees eerlijk over je onzekerheid. En zorg voor jezelf door jezelf serieus te nemen, door te reageren op wat jij nodig hebt. Dus je lichaam serieus nemen. Je gedachten niet zo š
Luister naar je lichaam
Je bent (te) verliefd en je hebt nu eenmaal die neiging om je te verliezen in de ander, in de liefde. Dat maakt je geen slecht mens en ook ben je nog steeds echt prima in staat om een leuke en gezonde relatie aan te gaan. Alleen voor jou is het nog belangrijker om te luisteren naar je lichaam. Met zelfcompassie.
Maak verbinding
Wil je jezelf niet langer verliezen in de liefde en steeds opnieuw te verliefd worden waardoor je jezelf helemaal gek aan het maken bent? Ik kan je coachen en tools geven om dichter bij jezelf te komen, liever voor jezelf te worden, te luisteren naar jezelf en echt te gaan voelen hoe leuk je bent.
En als dat voor nu misschien nog een brug te ver is, dan raad ik je het boek van Jan Geurtz aan: ‘Verslaafd aan liefde’, sowieso altijd een goed idee. Hierin lees je dat we voortdurend ping pongen tussen afwijzing (van anderen) en zelfafwijzing. De liefde heeft behoorlijk wat overeenkomsten met andere verslavingen. Misschien zijn we allemaal wel geneigd om te verliefd te zijn en onszelf te verliezen in de liefde. En misschien is het ook geen ramp, zo lang je het je bewust bent en de weg weer terug weet te vinden. Zodat je nieuwe liefde jou ook daadwerkelijk leert kennen, precies zoals je bent.