Een relatie zonder seks. Waarschijnlijk had je het nooit zo bedacht, toch kan het gebeuren. Seks op het aanrecht, op de wasmachine, in een steegje of in de auto… Doe je dat wel eens?
Wat in het begin van de relatie nog spontaan gebeurt, voelt na een paar jaar onderweg toch stiekem soms ook wel als gedoe. Vrijen in bed is een comfortabel alternatief. In plaats van gehannes in vieze openbare toiletten. Maar ja, in de avond ben je moe en in de ochtend moet je dingen en stuiteren er kinderen naast je bed.

 

Grootste concurrent voor een spetterend seksleven is slapen

Ja, want zeker als je (kleine) kinderen hebt, dan ben je dus meestal moe in de avond en in de ochtend heb je meestal geen privacy en geen tijd. En dat is dan ook direct mijn allergrootste concurrent voor een spetterend seksleven: Mijn Heilige Slaap. Het is te laat en je moet eigenlijk slapen. Dus als je het doet, dan met één oog op de klok. Dat helpt de zaak natuurlijk niet. Nét als je een beetje in de stemming komt, is het alweer over. Dus waarom moeten we überhaupt nog seksen?

 

Wij mensen hebben intimiteit nodig

Het gaat geleidelijk en is zo ongelooflijk makkelijk. Maar we vinden het allemaal zo fijn om aangeraakt te worden. Om een warm lijf tegen ons aan te voelen. We hebben die intimiteit echt nodig. Voor veel mensen is vrijen ook precies de manier waarmee we ons geliefd en gezien voelen. Als er geen intimiteit in de relatie is, dan heeft dat vaak een negatief effect op de hele relatie en op ons zelfbeeld.

 

Seks is ineens niet meer zo belangrijk

Vaak geven partners aan dat ze niet meer zo veel zin hebben als vroeger. Dat ze seks eigenlijk niet zo heel belangrijk meer vinden. En ook dat hun libido niet meer zo hoog is als vroeger. Nu bestaat libido niet. Je hebt gewoon geen behoefte meer aan de seks zoals die was met je partner. Als je een tijdje geen seks hebt, dan verdwijnt ook de seksuele prikkel.

relatie zonder seks

Gevolgen van een seksloze relatie

Alhoewel zowel mijn man als ik heel graag slapen, doen we af en toe alsof dat niet belangrijk is, want feitelijk is dat het ook niet (in de context van de mogelijk hypothetische gevolgen van een seksloze relatie: frustraties, verlies van verbinding, scheiden..).

 

Een relatie zonder seks: waarom is dat een slecht idee?

  1. Tijdens de seks komen er hormonen vrij die ervoor zorgen dat je hoofd rustig wordt en daardoor is het gemakkelijker ontspannen
  2. Als de seks voor beiden bevredigend is, val je sneller in slaap en slaap je dieper
  3. Intimiteit tussen partners zorgt voor meer zelfvertrouwen en verbondenheid
  4. Seks zorgt ervoor dat mensen zich lichamelijk en geestelijk beter gaan voelen

 

Welke vijand hebben jullie?

Misschien is slapen in jouw relatie niet zo’n issue, maar is jouw vijand De Telefoon, of een televisie, de computer, zijn het jouw vrienden, een goed boek… Signaleer eens, misschien bij wijze van experiment, hoe veel tijd je besteedt aan andere zaken dan aan je partner…? Net zo veel naar je partner kijken als naar je telefoon, of net zo veel fysiek contact met je partner als met je telefoon… Ben ik ouderwets, of is die verhouding vreemd?

 

Je kunt je seksleven niet on hold zetten totdat je kinderen de deur uit zijn

Natuurlijk vrijen we minder als we ook minder kunnen slapen, maar mijn seksleven kan ik niet on hold zetten tot de kinderen groot zijn. Die prijs is te hoog. Als die nachtrust over een paar jaar niet langer meer zo heilig is, dan is het te laat. Voor mij hoort intimiteit, geestelijk en lichamelijk contact bij mijn relatie. Ik kan me geen seksloze relatie voorstellen. Ik zou verschrompelen.

 

Wat doe je zelf om de verbinding met elkaar te houden?

Tijdens het vrijen, in contact met mijn partner probeer ik tijd en ruimte los te laten. Goed, de locaties en momenten zijn wellicht niet meer zo spannend (op dit moment) als vroeger. Maar als je seks, of intimiteit belangrijk vindt in de relatie, doe je er genoeg aan om die verbinding met elkaar te vinden? Als jullie graag regelmatig intiem willen zijn met elkaar en dat laat de laatste tijd wel te wensen over, wat is er dan voor nodig om de intimiteit terug te vinden in je relatie?

Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken? Mail of bel me voor een vrijblijvend eerste gesprek.
Ik begeleid stellen met  ACT en IBCT.

Heb jij het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Dit betekent niet dat maar moet accepteren dat jouw leven niet goed genoeg is.
Het kan anders en ik laat je zien hoe.