Iedereen heeft de handleiding gekregen behalve jij, want iedereen kan het. Althans, soms lijkt het zo. En ondanks het feit dat iedereen altijd over seks praat, gaat het nooit over dat ene. Dat pijnlijk taboe. Als je er alleen al aan denkt, voel je het schaamrood op je kaken. Want jij kunt het dus niet. Ik kom niet klaar tijdens de seks met mijn partner, en de rest van de wereld kan dat wel.

Ik kom niet klaar tijdens de seks: dus ik ben stuk, kapot

Je bent de enige. Zo voelt het, alsof je stuk bent. Kapot. Als je het googelt dan vind je allerlei ontspanningstechnieken, wat mogelijke lichamelijke en medische problemen, maar je weet: dit is niet jouw probleem. Bij jou heeft het niets te maken met kaarslicht, ontspanning en een spirituele zoektocht naar wat je precies lekker vindt. Oké, ook belangrijk, maar dat pad heb je al platgelopen. Maar nog steeds lukt het niet. Je komt niet klaar tijdens de seks met je partner. De frustratie neemt alleen maar verder toe. Want ja, wat dan?

Ik kom niet klaar tijdens de seks: dus het komt nooit meer goed

Ik kan niet klaarkomen tijdens de seks met mijn partner heeft is absoluuts. Alsof dat ook nooit gaat gebeuren. Dat jij niet klaarkomt tijdens de seks kan een duidelijke fysieke oorzaak hebben, doordat je pijn hebt bij het vrijen, of dat er iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld een vervelende seksuele ervaring in het verleden. Het kan ook dat jouw partner wat onhandig is, of dat je zo gelovig bent opgevoed dat dat knagende schuldgevoel en die schurende schaamte je verstikt op het moment dat je alleen al aan seks denkt. Zie dan nog maar eens een orgasme te bereiken. Dat kan allemaal, maar daar brand ik mijn vingers (nu) niet aan.

Ik kom niet klaar tijdens de seks: klaarkomen omdat het moet

Ik wil het hier hebben over klaarkomen omdat het moet. Geil zijn omdat het hoort. Als jij seks hebt met je partner dan kom je niet klaar, dan vind je het lastig er echt van te genieten. En dat werkt als een olievlek door in jullie relatie, maar dat niet alleen, ook in de rest van je leven merk je dat dit een schaduw werpt. Het gaat al lang niet meer over seks alleen.

ik kom niet klaar tijdens de seks met mijn partner

Ik kom niet klaar tijdens de seks met mijn partner… Hoe los ik het op? Wat is hiervoor nodig?

Wat zijn de ABSOLUTE basisvoorwaarden om een orgasme te bereiken bij je partner

De ABSOLUTE voorwaarden

  1. zintuigelijk aanwezigheid. Daarmee bedoel ik dat je fysiek in staat moet kunnen zijn om te voelen. Als er heel veel zaken zijn die jouw aandacht vragen, die je afleiden, dan is het onmogelijk om te voelen en als je niet met je lichaam kan voelen, kan je niet klaarkomen (dus geen boodschappenlijstjes maken in je hoofd).
  2. je hebt een partner nodig die je seksueel echt heel aantrekkelijk vindt, die je spannend vindt, die lekker ruikt, die echt lichamelijk mooi is voor jou.
  3. je hebt de juiste balans nodig tussen veiligheid en spanning. En dit is meteen ook een heel lastige. Als je je te veilig voelt bij je partner, kan het ook lastiger voelen in de juiste vibe te komen. Als je je onzeker voelt bij je partner, of je moeilijk kan ontspannen dan is er weer te veel spanning, waardoor het lastig is los te laten.
  4. in verbinding zijn met jezelf. Als je je voortdurend afvraagt of je het wel goed doet, of je partner jou wel aantrekkelijk genoeg vindt, of je partner het wel lekker vindt… Kortom als je eigenlijk alleen maar bezig bent met de ander of je omgeving, dan kom je niet in je lijf. Als je niet in je lijf komt, kan je niet klaarkomen.
  5. in de stemming zijn, heb je hoofdpijn, voel je je chagrijnig, boos of verdrietig, dan is het super lastig om in het hier en nu te komen.

In ACT worden er 3 staten van zijn onderscheiden:

1. Descriptieve, of beschrijvende zelf: gefuseerde zelf

Wanneer je heel druk bent met of je wel mooi genoeg bent. Of als je je heel onzeker voelt of je partner het wel leuk vindt, of lekker… dan zit je in je hoofd. In je gedachten en ben je bezig met oordelen/veroordelen en met wat jij vindt en denkt, of wat de ander vindt en denkt van jou. In deze staat ben je gefuseerd met je zelfbeeld. Je bent als het ware versmolten met je eigen gedachten. Kortom, je zit in je hoofd.

2. Bewuste zelf: mindful zelf

Het bewuste zelf is aanwezig in het hier en nu. Je bent mindful. In je lijf. Zintuigelijk aanwezig. Je bent in staat te voelen.

3. Observerende zelf: de flow

Dit is de fijnste staat van zijn: de flow, of in ACT het observerende zelf. Je bent je niet meer bewust van jezelf. Of je bent op een positieve manier versmolten met jezelf, de ander of waar je je bevindt. Als je een orgasme hebt, of heel fijne seks, dan zit je in een flow. Maar dat kan ook als je heel fijn aan het sporten bent, een heel goed boek aan het lezen bent, of lekker aan het werk bent. Je bent verbonden met jezelf en de ander. Dit is spiritueel, energetisch. Of dolgelukkig. De flow is heel belangrijk voor klaarkomen tijdens de seks.

Oefen met mindfulness

Je schiet van de ene staat van zijn naar de ander en je bent natuurlijk nooit de hele tijd in een flow, of de hele tijd mindful. Maar je komt niet van het decriptieve zelf ineens in een flow terecht. Je moet via het bewuste zelf. Dat is dan ook een uitstekende motivatie om te oefenen met mindfulness. Met aanwezig zijn in het hier en nu. Dit is ook het enige waar je mee kan oefenen. Want een flow kun je onmogelijk afdwingen.

Gevangen in het descriptieve zelf

Om fijne seks te hebben is het dus belangrijk om in een flow te komen en in een flow kom je niet omdat het moet. Wel kun je mindfulness gebruiken tijdens de seks. En je hierop concentreren. Niet als een controle strategie, maar als je mindfull bent dan is dat een stap dichterbij het orgasme dan als je voortdurend gevangen zit in het decriptieve zelf.

Ik kom niet klaar tijdens de seks met mijn partner

Dit is niet eenvoudig opgelost. Hiervoor heb je geduld nodig. Waarschijnlijk wacht je al heel lang, maar neem babystapjes nodig. Alles wat moet is stom. Intrinsieke waarden hebben te maken met willen en niks met moeten. Je komt niet ineens van het decriptieve zelf in een flow. Dus kun je ook niet in één keer van moeten naar willen.

In het hier en nu, in je lijf

Hiertussen zit mogen. Dus je mag al het moeten loslaten. Niet eenvoudig, maar zeker mogelijk. In een coachtraject kan ik je begeleiden van moeten (via mogen) naar willen. Met de mooie technieken die acceptance and commitment therapy biedt, kom je uit je hoofd en in je lijf, waardoor je concrete tools krijgt aangereikt om de basisvoorwaarden te scheppen die noodzakelijk zijn om aanwezig te zijn tijdens de seks met je partner. In het hier en nu. In je lichaam. Zodat je ervan gaat genieten en in een flow komt.

Je mag genieten tijdens de seks met je partner

Jij hebt hier recht op. Seks en intimiteit hoort iets moois te zijn tussen twee mensen. Een unieke manier van communiceren die je relatie kan verdiepen. Maar hiervoor is het wel noodzakelijk dat je het beiden fijn hebt. Iedereen is uniek. En de manier waarop jij tot een climax komt, is dat ook. En wat die manier ook is en hoe jouw hoogtepunt ook voelt, het gaat erom dat je geniet. In een regenboog van kleurtjes en sterretjes. En doe alsjeblieft niks wat je niet wilt, ga niet over je eigen grenzen. Luister altijd naar je lichaam.

O ja, en dan seks. Dat kan natuurlijk ook op zo veel verschillende manieren en zelfs zonder elkaar aan te raken. Een open mind kan je op nieuwe plekken brengen waardoor je je nog meer verbonden voelt met jezelf en je partner. Wat heb je te verliezen?