Wij mensen zijn er echt niet voor gemaakt om alleen te zijn. We zoeken verbinding. En met verbinding bedoel ik dat je je gehoord en gezien voelt. Dat je het gevoel hebt dat je gedragen wordt. In je hele zijn. En dan is er toch niets fijner dan in een warme, veilige liefdesrelatie te zitten? Maar ja, als de buit binnen is: wat heeft een liefdesrelatie dan nodig?
En hoe hou je het dan vervolgens ook nog een beetje goed samen?

Wat heeft een liefdesrelatie nodig?

Kwetsbaarheid

Wat me opvalt is dat stellen altijd zo stoer zitten te doen tegen elkaar. Boosheid, beschuldigingen over en weer, kritiek, dat gaat de meeste mensen over het algemeen heel erg goed af. Maar je kwetsbaar opstellen, dat doen bijzonder weinig mensen uit zichzelf. Terwijl het de-escalatie sleutel is voor elk potentieel conflict.

Richt je niet op alles dat verkeerd is

Soms komen stellen mijn praktijk binnen en duwen ze hun partner nog net niet naar voren met ‘fix hem maar en geef me een seintje wanneer je klaar bent.’ Jouw partner is geen auto. In elk geval geen spiksplinternieuwe auto waaraan niks mankeert. Er zitten deukjes in en krassen, en de auto is 9 van de 10 keer van een vorige eigenaar geweest (of een flink aantal). De kleur is misschien niet perse de mooiste en ook ontbreken er allerlei features die je liever wel had gewild. Ja, mensen, spoileralert (!!) jouw partner blijkt niet perfect.
O ja, en jij ook niet trouwens, dus stop nu maar met je buik inhouden als jullie lepeltje lepeltje liggen.

Acceptatie van de onvermijdelijke verschillen tussen jullie

Waar je eerst nog op viel, dat wordt vaak uiteindelijk je grootste ergernis. Laat je niet uit het veld slaan. Jij bent anders en hartstikke leuk precies zoals je bent. Jouw partner is niet jouw beste vriend, jouw verzorger, jouw therapeut, jouw klaagmuur, jouw coach tegelijkertijd. Nee! Heb realistische verwachtingen van elkaar. Jouw partner heeft een andere lievelingskleur, vindt ander eten lekker en heeft andere hobby’s, mooi zo! Heel erg gezond ook. Stimuleer en koester dat. Vaak proberen partners elkaar te veranderen in zichzelf. Af te richten. Als je ooit een jonge speelse, ondeugende pup hebt aangeschaft, verwacht dan geen afgerichte, burgerlijke labrador na een paar jaar. Of denk je echt dat een relatie met iemand precies zoals jij een succes zou worden?

Wees geïnteresseerd in jouw partner

Open deur natuurlijk, maar toch hebben we dit nooit geleerd. Luister naar elkaar. Kijk elkaar aan als je met elkaar praat. Laat elkaar uitpraten. Stel een vraag als je het niet begrijpt. Probeer niet alles op te lossen, maar luister gewoon eerst eens even. Dat is al zo ongelooflijk fijn. Als degene van wie je houdt de tijd en ruimte neemt echt naar je te luisteren. Waarschijnlijk krijg je allemaal dingen te horen die je nog lang niet wist.