Wij mensen zijn er echt niet voor gemaakt om alleen te zijn. We zoeken verbinding. En met verbinding bedoel ik dat je je gehoord en gezien voelt. Dat je het gevoel hebt dat je gedragen wordt. In je hele zijn. En dan is er toch niets fijner dan in een warme, veilige liefdesrelatie te zitten? Maar ja, als de buit binnen is: wat heeft een liefdesrelatie dan nodig?
En hoe hou je het dan vervolgens ook nog een beetje goed samen?

Als relatiecoach (en ervaringsdeskundige) ben ik ervan overtuigd dat er een aantal zaken zijn om een liefdesrelatie goed te houden. Want een liefdesrelatie is als een prachtige bloem en die heeft ook zonlicht, vruchtbare aarde en water nodig om te kunnen groeien en bloemen. Ja, ja, het is een cliché, maar mensen doe er wat mee! 

Wat heeft een liefdesrelatie nodig? Kwetsbaarheid

Wat me opvalt is dat stellen altijd zo stoer zitten te doen tegen elkaar. Boosheid, beschuldigingen over en weer, kritiek, dat gaat de meeste mensen over het algemeen heel erg goed af. Maar je kwetsbaar opstellen, dat doen bijzonder weinig mensen uit zichzelf. Terwijl het de-escalatie sleutel is voor elk potentieel conflict.

 

Wat heeft een liefdesrelatie nodig: acceptatie

Soms komen stellen mijn praktijk binnen en duwen ze hun partner nog net niet naar voren met ‘fix hem maar en geef me een seintje wanneer je klaar bent.’ Jouw partner is geen auto. In elk geval geen spiksplinternieuwe auto waaraan niks mankeert. Er zitten deukjes in en krassen, en de auto is 9 van de 10 keer van een vorige eigenaar geweest (of een flink aantal). De kleur is misschien niet perse de mooiste en ook ontbreken er allerlei features die je liever wel had gewild. Ja, mensen, spoileralert (!!) jouw partner blijkt niet perfect.

O ja, en jij ook niet trouwens, dus stop nu maar met je buik inhouden als jullie lepeltje lepeltje liggen.

Erken de verschillen die er onvermijdelijk zijn 

Waar je eerst nog op viel, dat wordt vaak uiteindelijk je grootste ergernis. Laat je niet uit het veld slaan. Jij bent anders en hartstikke leuk precies zoals je bent. Jouw partner is niet jouw beste vriend, jouw verzorger, jouw therapeut, jouw klaagmuur, jouw coach tegelijkertijd. Nee! Heb realistische verwachtingen van elkaar. Jouw partner heeft een andere lievelingskleur, vindt ander eten lekker en heeft andere hobby’s, mooi zo! Heel erg gezond ook. Stimuleer en koester dat. Vaak proberen partners elkaar te veranderen in zichzelf. Af te richten. Als je ooit een jonge speelse, ondeugende pup hebt aangeschaft, verwacht dan geen afgerichte, burgerlijke labrador na een paar jaar. Of denk je echt dat een relatie met iemand precies zoals jij een succes zou worden?

wat heeft een liefdesrelatie nodig

 

Wat heeft een liefdesrelatie nodig: belangstelling voor elkaar

Open deur natuurlijk, maar toch hebben we dit nooit geleerd. Luister naar elkaar. Kijk elkaar aan als je met elkaar praat. Laat elkaar uitpraten. Stel een vraag als je het niet begrijpt. Probeer niet alles op te lossen, maar luister gewoon eerst eens even. Dat is al zo ongelooflijk fijn. Als degene van wie je houdt de tijd en ruimte neemt echt naar je te luisteren. Waarschijnlijk krijg je allemaal dingen te horen die je nog lang niet wist.

 

 

Ik kan me natuurlijk voorstellen dat heel veel van mijn tips niet zo heel gemakkelijk te integreren zijn in jullie relatie. Kun je wel een beetje hulp gebruiken? Mail me voor een vrijblijvende gesprek, dat kan alleen en ook met je partner. Ik help stellen acceptatie, tolerantie en kwetsbaarheid te bevorderen, en patronen te doorbreken. Dit doe ik door middel van IBCT, een praktische evidence-based relatietherapie.