Perfectionisme en relaties. Niet de handigste combinatie. Heb je geen relatie? Gewoon beter je best doen.
Wel een relatie? Dan is daar die eeuwige twijfel… We leven in een tijd waarin alles maakbaar lijkt. En jouw behoefte tot controle lijkt te werken, eigenlijk wel op ieder levensgebied, behalve in de liefde. En dat frustreert. Misschien vraag je je af of jouw perfectionisme jouw relaties saboteert?
Perfectionisme en relaties
Je streeft naar perfectie in je relaties
Romantische liefde is voorwaardelijk. Wat je doet of zegt heeft consequenties. Maar perfectionisme is een zelfdestructieve, verslavende overtuiging dat het ook echt perfect moet zijn. En ergens, diep van binnen, is er de overtuiging dat het onmogelijk ‘gratis’ kan zijn dat de ander jou oprecht leuk vindt. Gewoon, om wie je bent.
Vermijden is een uitstekende strategie
En omdat je cognitief wel weet dat perfectie niet bestaat is vermijden wellicht een beter alternatief. Terugtrekken voordat het serieus wordt. Of zo kritisch kijken naar wat iemand allemaal niet heeft. Verliefd worden op onbereikbare, niet beschikbare kandidaten. Doe daar nog maar een schepje FOMO bovenop… Want lets be real: zelfs een blinde ziet dat het gras bij de buren echt wel een behoorlijke tint groener is dan bij jou.
Perfectionisme is aangeleerd, dus ook af te leren
Natuurlijk kan het altijd beter. Maar als perfectionisme jouw relaties saboteert dan wil je daar vast vanaf. Perfectionisme is aangeleerd, dus ook prima weer af te leren. Niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk.
Hoe doorbreek je je eigen neiging tot controle?
Een mooie eerste stap is onderzoeken wat je allemaal van jezelf moet. En wat jouw partner allemaal moet. Of hoe liefde volgens jou hoort te zijn. Kortom, hoe probeer jij de liefde te controleren?
Iedereen heeft regels voor zichzelf bedacht, om een beetje orde te scheppen in de chaos. Toch kunnen deze regels je behoorlijk tegen gaan werken.
Wat zijn de nadelen van perfectionisme in relaties?
Als je deze lijst zo bekijkt, wat zijn dan de voordelen van jouw regels, en wat zijn de nadelen? En let op, het gaat hier om de voordelen van de REGEL dus niet van het gedrag. Want stel je voor dat jij niet als regel hebt opgeschreven dat je je partner niet aan de haren mag trekken, wil niet zeggen dat je voortdurend aan de haren van je partner gaat trekken. Sterker nog, waarschijnlijk komt het niet eens in je op.
Hoe slaat die weegschaal bij uit? Wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen, dan is het misschien wel handig om hier iets aan te gaan veranderen. Als perfectionisme jouw relaties saboteert dan is het misschien tijd om hier iets aan te gaan doen.
Doorbreek het patroon: breek de regels
Ja echt. Ga moedwillig de regels breken. Dat is niet leuk en hartstikke ongemakkelijk. Doe het toch maar. Want dat is wel de eerste stap in het doorbreken van perfectionisme in relaties. En zo komt er iets meer ruimte en dat werkt.
Wat vind je werkelijk belangrijk?
Als je sterft, waar denk je dan aan terug? Waar kan je nu echt trots op zijn? Vermoedelijk heeft dat iets met liefde en relaties te maken? En wat denk je: zal perfectionisme hier ook een rol in spelen, als je het voor het zeggen hebt?
Waar doe je het voor?
Jouw perfectionisme in relaties zal je vast weinig opleveren. Eigenlijk gaat het meer over de momenten waarop we ontspannen, genieten, het goed hebben, in verbinding zijn met elkaar. En dat zijn natuurlijk geen momenten waarbij sprake is van perfectionisme of controle. Of wel?
Kun je wel een beetje hulp gebruiken om je perfectionisme in relaties te beteugelen? Ik help je graag. Neem nu contact met me op voor een afspraak!