Tinder, via- via, in de kroeg, blinddates, je hebt het allemaal gedaan. Misschien heb je ook wel eens een vaste relatie gehad. Ben je te zelfstandig? Te kritisch? Te sterk misschien?

Perfectionisme en relaties. Niet de handigste combinatie. Heb je geen relatie? Gewoon beter je best doen. Wel een relatie? Dan is daar die eeuwige twijfel… We leven in een tijd waarin alles maakbaar lijkt. Jij hebt de boel onder controle op je werk, je hebt een fijne vriendengroep, maar in de liefde wil het maar niet lukken. En dat frustreert. Misschien vraag je je af of jouw perfectionisme jouw relaties saboteert? 

Hoe schuif je je perfectionisme aan de kant en vind je de ware liefde?

Perfectionisme is een zelfdestructief en verslaafde overtuiging dat het perfect moet zijn. En bovendien voorwaardelijk, eerst je broccoli en dan pas het ijs… Er is ergens, diep van binnen, de overtuiging dat het niet ‘gratis’ kan zijn dat de ander jou oprecht leuk vindt. Gewoon, om wie je bent. Of jij blijft het idee houden dat het gras misschien groener is aan de andere kant.

Perfectionisme saboteert relaties

Als perfectionisme jouw relaties saboteert dan is een eerste stap onderzoeken wat je allemaal van jezelf moet. En wat anderen van jou moeten. Of hoe liefde volgens jou hoort te zijn. Kortom, hoe jij controle probeert te hebben op allerlei zaken. Iedereen heeft regels voor zichzelf bedacht, om een beetje orde te scheppen in het rommelige leven. Toch kunnen die regels je behoorlijk dwars gaan zitten. 

Op je sterfbed heeft niemand het nog over z’n werk

Als je sterft, waar denk je dan aan terug? Waar kan je trots op zijn?  Aan dat je harder hebt gewerkt dan al je collega’s bij elkaar? Dat jij altijd zorgde dat het huis aan kant was, voordat er bezoek kwam?

Op je sterfbed heeft niemand het nog over z’n werk. En jouw perfectionisme in relaties zal vast ook niet iets zijn waar je nu zo content op terug zal kijken. Eigenlijk gaat het meer over de momenten waarop we ontspannen, genieten, het goed hebben, in verbinding zijn met elkaar. En dat zijn natuurlijk geen momenten waarbij sprake is van perfectionisme of controle.

 

Perfectionisme en relaties

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken om wat meer in lijn te gaan leven met de dingen die betekenis voor je hebben? Leven vanuit je hart? Vanuit een willen in plaats van een moeten?

Ook voor jou is het mogelijk perfectionisme in relaties los te laten en zo dichter bij jezelf te komen. Wil je weten hoe? Mail me vandaag nog voor een afspraak.