Perfectionisme en relaties. Niet de handigste combinatie. Heb je geen relatie? Gewoon beter je best doen.
Wel een relatie? Dan is daar die eeuwige twijfel… We leven in een tijd waarin alles maakbaar lijkt. En jouw behoefte tot controle lijkt te werken, eigenlijk wel op ieder levensgebied, behalve in de liefde. En dat frustreert. Misschien vraag je je af of jouw perfectionisme jouw relaties saboteert? 

 

Hoe schuif je je perfectionisme aan de kant en vind je de ware liefde?

Perfectionisme is een zelfdestructief en verslaafde overtuiging dat het perfect moet zijn. Ergens, diep van binnen, is er de overtuiging dat het onmogelijk ‘gratis’ kan zijn dat de ander jou oprecht leuk vindt. Gewoon, om wie je bent. Dus misschien beter terugtrekken voordat het serieus wordt? En natuurlijk is er die voorwaardelijkheid: altijd eerst je broccoli en dan pas het ijs… Want het kan gewoon nooit alleen maar leuk zijn. Doe daar nog maar een schepje FOMO bovenop…  Want lets be real: zelfs een blinde ziet dat het gras bij de buren echt wel een behoorlijke tint groener is dan bij jou.

 

Perfectionisme saboteert relaties

Natuurlijk kan het altijd beter. Maar als perfectionisme jouw relaties saboteert dan wil je daar vast vanaf. Perfectionisme is aangeleerd, dus ook prima weer af te leren. Niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Een mooie eerste stap is onderzoeken wat je allemaal van jezelf moet. En wat jouw partner allemaal moet. Of hoe liefde volgens jou hoort te zijn. Kortom, hoe probeer jij de liefde te controleren? Iedereen heeft regels voor zichzelf bedacht, om een beetje orde te scheppen in de chaos. Toch kunnen deze regels je behoorlijk dwars gaan zitten…

 

Op je sterfbed heeft niemand het nog over z’n werk

Als je sterft, waar denk je dan aan terug? Waar kan je nu echt trots op zijn? Vermoedelijk heeft dat iets met liefde en relaties te maken? En wat denk je: is jouw perfectionisme nu niet echt iets wat je met trots op zult terugkijken, of wel? 

Op je sterfbed heeft niemand het nog over z’n werk, over alles wat moest, de klussen die op tijd afgerond waren en hoe je iedereen zo lekker onder controle had. Jouw perfectionisme in relaties zal vast ook niet iets zijn waar je nu zo content op terug zal kijken. Eigenlijk gaat het meer over de momenten waarop we ontspannen, genieten, het goed hebben, in verbinding zijn met elkaar. En dat zijn natuurlijk geen momenten waarbij sprake is van perfectionisme of controle. Of wel?

 

Perfectionisme en relaties

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken om je relaties te verdiepen? Vriendschappen, de liefde? Wil je wel af van jouw perfectionisme? En gaan leven vanuit je hart? Vanuit een willen in plaats van een moeten? Ook voor jou is het mogelijk perfectionisme in relaties los te laten en zo dichter bij jezelf te komen. Wil je ook weten hoe? Mail me vandaag nog voor een afspraak.