Bij mama coaching helpt ik je in contact te blijven met jezelf en bij wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Iedereen kan kinderen krijgen en we hoeven er niet voor naar school. Gek eigenlijk. Want het is zo ongeveer de pittigste klus die we te klaren hebben. En regelmatig hebben we het gevoel dat we falen.
Mamacoaching
Het laatste wat we willen is dat onze kinderen psychologische hulp nodig hebben, doordat wij het verkeerd hebben gedaan. Het goed willen doen en het goed doen is helaas niet hetzelfde. Daar kan mama coaching je in helpen. Bij mama coaching coach ik ouders* die het contact met zichzelf en elkaar willen herstellen. Ik ben ervaringsdeskundig en heb zelf ook hulp gehad. Ik wil er graag zijn voor andere ouders die dezelfde worstelingen doormaken. Het is mijn diepe overtuiging dat je met ieder andere partner, vermoedelijk tegen dezelfde problemen was aangelopen.
Samen kinderen krijgen is helemaal niet zo romantisch als ik dacht
Samen kinderen krijgen is zo ongeveer het meest romantische dat je kunt bedenken. Tenminste, dat dacht ik voordat ik kinderen kreeg. Je houdt zo veel van elkaar dat je als gevolg daarvan zo’n prachtig klompje liefde maakt. Gekoesterd en gewiegd in warmte en veiligheid. En zeker. De geboorte van mijn zoons wás het mooiste moment uit mijn leven en ik ben dankbaar dat ik moeder ben geworden. Maar het is zeker niet alleen maar mooi en romantisch.
Kindje erbij, relatie onder druk
Zo kwam mijn liefdesrelatie behoorlijk onder druk te staan. Mijn man was meer van het laissez faire, het-komt-allemaal-wel-goed (heerlijk trouwens). Ondertussen was ik voortdurend in gevecht met mijn emoties. Omdat ik voor het eerst moeder was, durfde ik nog onvoldoende te varen op mijn intuïtie. Daarnaast beviel het me niet dat ik als nieuwe moeder blijkbaar een stuk minder ontspannen en stoer was, dan ik vooraf had gedacht (en gehoopt).
De perfecte moeder is stoer en sterk en bovenal relaxt
In mijn ogen was de ideale moeder zoals mijn eigen moeder. Stoer, sterk en bovenal relaxt. Mijn ouders leefden hun leven en ik werd overal mee naartoe gesleept. Maar mijn kind kón ik helemaal niet zo gemakkelijk overal mee naar toe nemen. Nachtvlucht naar Italië, meneertje hield de hele nacht zijn oogjes wijd opengesperd. Een verjaardag? Dan liepen we de nacht daarna met een huilende baby door het huis te zeulen, want mijn zoontje was compleet overprikkeld. Hij was mogelijk wat gevoeliger dan ik als kind, of was ik misschien zelf het probleem?
En was ik gewoon geen makkelijke moeder?
Vertrouw op je intuïtie
En iedereen bemoeit zich er ook mee. Eigenlijk begint dat al bij je zwangerschap. Superirritant al die ervaringsdeskundigheid en die ongevraagde adviezen. Natuurlijk wist ik best hoe ik voor mijn zoontje moest zorgen. Maar ik durfde er niet naar te luisteren. Voordat ik moeder werd, wist ik niet wat voor een moeder ik zou worden. En toen het eenmaal zo ver was, verloor ik onnodig veel energie aan het proberen te voldoen aan het ideaalbeeld in mijn hoofd. Als ik mijn gevoel had gevolgd, zonder oordeel, wás ik ook een stuk relaxter geweest. Achteraf gezien maakte ik mezelf, en ook mijn man, onnodig onzeker.
De perfecte moeder bestaat niet
Het beeld van de ‘ideale moeder’ zat me in de weg. De ruimte tussen wie ik was, als moeder, en wat voor een moeder ik wilde zijn. Misschien ben jij juist vastbesloten het compleet anders te gaan doen dan je eigen moeder. En lek je daardoor voortdurend energie omdat je focus hierop ligt. Je kunt niet luisteren naar je intuïtie want je bent continu in gevecht met jezelf. En daardoor is het onmogelijk te luisteren naar jezelf.
Durf eerlijk naar jezelf te kijken, naar je eigen imperfectie
Het is zaak dat je eerlijk bent, naar wie jij bent als vrouw maar ook als moeder. En dat je bereid bent te accepteren dat je misschien totaal anders bent dan je eigen moeder, of juist wel meer op haar lijkt, dan je eigenlijk zou willen. Een realistisch zelfbeeld en de moed om te stoppen met vechten is al een grote eerste stap.
Heb jij ook voortdurend het gevoel alsof je faalt?
Voldoe jij ook niet aan je eigen verwachtingen en voelt het regelmatig alsof je faalt? Dan heb ik een fijne oefening voor je. Het kost nog geen vijf minuten. Pak een vel papier en teken een grote cirkel. Schrijf in die cirkel wie jij van jezelf moet zijn, of in mijn geval, wat voor een soort moeder. Beschrijf je ideale zelf: grappig, gezellig, ontspannen etc. etc.
Wie ben je echt?
Vervolgens pak je een nieuw vel papier, hierop teken je ook een grote cirkel en in deze cirkel schrijf je hoe je in werkelijkheid bent. Een cirkel vol tegenstrijdigheden natuurlijk, want je bent misschien wel vaak best optimistisch, maar je moppert vast ook wel eens. Je bent namelijk een mens, een echt mens van vlees en bloed. Een imperfect mens.
Twee vellen papier en twee cirkels
Nu heb je dus twee vellen papier en twee cirkels. Kijk hier eerst eens naar. Wat vind je? Je wordt niet geduldiger als je geduldiger moet zijn, of wel? Wat is het effect op jou als iets niet mag? Ben je nóg leuker of grappiger omdat jouw ideaalbeeld leuk en grappig is? Of duwt jouw ideaalbeeld je in een bepaalde rol? Een soort imago dat constant zou moeten zijn en misschien niet altijd overeenkomt met jouw stemming van het moment.
We verliezen energie iemand te zijn die we nooit zullen worden
Jouw familie en jouw vrienden kennen die vrouw niet uit die eerste cirkel. Toch verliezen we kostbare tijd om iemand te zijn die we simpelweg niet zijn en nooit zullen worden. De persoon in jouw tweede cirkel is namelijk een plat persoon, zonder diepte en echtheid. In werkelijkheid bestaan deze mensen niet. Ze bestaan in ons hoofd, wij hebben ze gemaakt met onze gedachten.
Iedere moeder wil de perfecte moeder zijn
En met onze gedachten kunnen we heel wat aanrichten. Dit is dan ook een belangrijk kernproces in mamacoaching. Iedere moeder wil de perfecte moeder zijn. En ik ga ervan uit dat je je best ook doet. Maar we willen allemaal niet schreeuwen tegen onze kinderen, positief opvoeden en veiligheid bieden. We willen het allemaal goed doen en soms lukt dat ons eventjes niet. Omdat je niet perfect bent, en dat is oké. Voel met jezelf mee. Heb zelfcompassie. Stop met het straffen van jezelf, je wordt er ongelukkig en onzeker van.
Zelfacceptatie
In mama coaching is de eerste stap eerlijk zijn over wat je wel en niet bent. En hiermee geef je je kindje ook het goede voorbeeld. Heerlijk toch als jouw zoon of dochter zichzelf kan accepteren precies zoals hij of zij is? En hoe groot denk je dat die kans is als je het zelf voorleeft?
Het is niet voor niets dat je, in een vliegtuig, eerst je eigen zuurstofmasker op moet doen, en dan pas dat van je kind.
Lees hier wat ik als liefdescoach in mama coaching voor een verschil kan maken.
Je…
- Accepteert jezelf
- Komt uit je hoofd en in je lijf
- Wordt vriendelijker voor jezelf
- Verbindt met jezelf en de mensen om je heen
- Mentale weerbaarheid wordt vergroot
- Wordt gelukkiger
- Gaat je behalve moeder ook weer vrouw voelen
- Ziet hoe ongelooflijk oké je bent
- Kunt beter ontspannen, genieten
- Weet hoe je voor jezelf kunt zorgen
* Moeder kan natuurlijk net zo goed een vader zijn. Of een stief- of pleegouder.