Perfectionisme

Perfectionisme. Perfectionistisch. Een perfectionist. Zijn we het niet (bijna) allemaal? Heel eerlijk: jij wilt het toch graag goed doen? Ik wel in elk geval. Bovendien wil ik ook nog aardig gevonden worden. Daardoor ging ik weleens over mijn eigen grenzen. En het was bovenal een behoorlijke uitdaging om bij mezelf te blijven. En daar wilde ik eigenlijk wel van af. Inmiddels ben ik een aantal jaren verder en wil ik als perfectionisme coach graag doorgeven wat ik zelf heb ervaren.

 

De perfecte moeder

Ik was geen pietje precies of neurotisch als iets niet helemaal foutloos verliep. In die zin was ik geen klassieke perfectionist. Hierdoor duurde het bij mij ook wel even voordat ik goed en wel door had dat ik perfectionistisch was. Vlak voordat ik zwanger werd van mijn oudste zoon vroeg ik nog tegen een vriendin ‘Hoe kan je ooit klaar zijn voor het moederschap?’ Ik had het gevoel dat ik af moest zijn. Ik wilde geen ingewikkeld gedoe meer met mezelf waar ik mijn ongeboren kind mogelijk mee ging belasten. En toen was ik zwanger. Dít was voor mij het keerpunt in mijn leven. En wel om twee redenen:

  • Nu had ik écht iets belangrijks te doen.
  • Vanaf dit moment moest ik zo goed mogelijk voor mezelf gaan zorgen, dan had ik de grootste kans dat mijn zoon dat later ook ging doen.

 

Mindmap

Ik wilde verbinding met mijn kwetsbaarheid en dus ook met mijn innerlijke kracht en persoonlijke drijfveren. Ik zocht een coach en maakte een mindmap. Tot in de kleinste details beschreef ik hoe ik wilde dat mijn leven er vijf jaar later uit zou komen te zien. We zijn inmiddels ruim vijf jaar verder en alles op die mindmap is nu mijn dagelijkse realiteit. Mijn dromen zijn uitgekomen.

 

 

Perfectionisme coach

Is mijn perfectionisme nu als sneeuw voor de zon verdwenen? Sta ik nu iedere ochtend fluitend onder de douche? Nee en nee. Want ik wil het nog steeds graag goed doen. En soms maak ik fouten. Vroeger werd ik dan onzeker en boos op mezelf. Nu blijf ik bij het gevoel en loop ik er niet meer voor weg. En dat geeft me kracht. Dankzij mindfulness, zelfcompassie en ACT. Ik verstop me niet meer en verlies geen kostbare tijd met wachten totdat mijn angsten verdwenen zijn. Ze zullen er altijd zijn, mijn negatieve overtuigingen, mijn lelijke gedachten. En het geruststellende is: iedereen heeft ze. We zijn geen tweedimensionale superhelden. Het is volkomen menselijk om imperfect te zijn. Het is alleen de kunst om dit ook toe te laten. Inmiddels heb ik een meer ontspannen houding tegenover mezelf en mijn eigen valkuilen en dat schept ruimte. En dat is ook de reden dat ik perfectionisme coach ben geworden.

 

Over mij

Geboren in Haarlem, ben ik via Bloemendaal, Overveen en Amsterdam uiteindelijk in Koog aan de Zaan beland. In 2010 ben ik getrouwd met mijn, nog steeds woest aantrekkelijke, man Sander. Inmiddels hebben we twee wonderschone zoons van wie ik meer hou dan wat ook op de wereld. Naast de cliënten van mijn eigen coachingsbureau, coach ik voor Sterk training en coaching in Amsterdam en als efficiency coach voor Office Rescue.