Iedereen vindt jouw partner aardig. Bovendien is hij het meestal ook nog eens met je eens. Zegt ‘ie. Wat wil je nog meer, zou je zo zeggen? Toch erger je je regelmatig aan je partner. En heb je het idee dat hij niet altijd even eerlijk is over wat hij werkelijk voelt of denkt. Jouw indruk is dat hij je gelijk geeft om de lieve vrede te bewaren. Wat als jouw partner een pleaser is?

Wat als jouw partner een pleaser is?

Je hebt het gevoel dat hij niet altijd eerlijk is

People-pleasers zijn natuurlijk hartstikke likeble. En er is ook niks mis mee om de harmonie te willen bewaren in de relatie. Maar als je een relatie hebt met een people pleaser dan kan dat het slechtste in je naar boven halen. Want hoe liever hij doet, hoe gemener jij wordt. Jij gaat voor jezelf zorgen. Maar dan wel met gestrekt been.

 

een pleaser teddybeer

Hoe doorbreek je dit patroon?

Wees eerlijk en zeg dat je soms het gevoel hebt dat hij het niet met je eens is. Of dat hij zijn mening of gevoel uit mag spreken, ook al is dat misschien pijnlijk voor jou (en is hij bang voor jouw reactie). Leg uit dat je zo doordramt over iets volslagen onbelangrijks omdat je het lastig vindt je partner te geloven.

Wees zelf eerlijker over jouw eigen gevoelens en jouw wensen en behoeftes. En als je het met je partner deelt, wat altijd een goed idee is, hou het dan bij jezelf in hoe je het formuleert. Dat doe je door het gedrag te benoemen, jouw gevoelens te benoemen en te vragen of hij snapt wat je bedoelt. Niet door hem te beschuldigen.

Wees nieuwsgierig naar zijn gevoelens, gedachten en behoeftes. Maak het veilig om deze te delen, ook al zijn jullie het met elkaar oneens op sommige vlakken. Wees niet bang voor de verschillen.

 

 

Kwestbaar opstellen is de weg terug naar verbinding

Je hebt geen controle over je partner en hij zal altijd wel geneigd zijn je tevreden te willen stellen. En daar is helemaal niets mis mee. Maar het is ook jouw verantwoordelijkheid hem het gevoel te geven dat alles oké is, ook als hij het niet met je eens is. Geef hem de ruimte om eerlijk te zijn. Maak het veilig om eerlijk te zijn. Pas als jij je kwetsbaar op gaat stellen, zal hij dat misschien ook durven.

Oké, spoiler alert, hij blijft natuurlijk forever een people pleaser, dat ligt nu eenmaal buiten zijn controle, maar wat een winst als jij stopt met een bitch te zijn. Toch?

Ben je er allebei aan toe om dit vervelende communicatie patroon te doorbreken? Ik kan je helpen, alleen of met je partner. Zodat je jezelf leuker gaat vinden, je partner leuker gaat vinden en de relatie eerlijker wordt.

 

 

Is jouw partner een echte pleaser en maakt dat jou regelmatig de zeikerd van de twee? Dit vervelende communicatiepatroon kun je doorbreken. Ik laat je zien hoe. Je kunt samen komen voor relatietherapie of voor individuele coaching.