Waarom word ik geghost? Je hebt een goeie date gehad, en daarna nog twee. En hij is leuk. Oh my god, heel leuk zelfs. Grappig, interessant en er is een klik. Je mag het natuurlijk eigenlijk niet hardop zeggen, maar, dit zou hem wel eens kunnen zijn, en omdat je eind dertig bent en vrijgezel, voelt het of eindelijk alles klopt. Eindelijk.

Wordt hij dan de vader van jullie ongeboren kinderen?

 

Maar dan na date nummer drie hoor je ineens niets meer. Ook niet als reactie op jouw super grappig appje. Helemaal niks. Alsof hij van de aardbodem is verdwenen.

Is zijn telefoon kapot? Is er misschien iets afschuwelijks gebeurd?
Of was het misschien iets dat jij hebt gedaan?
Misschien was je te snel intiem?
In je hoofd laat je jullie gesprekken de revue passeren maar je kunt er de vinger niet op leggen. En in jullie app contact zie je ook niet terug wat er mis is gegaan. Wat is er aan de hand? Laat hij nu moedwillig niets meer horen? Is het echt?

Word je geghost?

En waarom word ik geghost?

1. Ghosting is normaler dan ooit

Het gebeurt. Veel te vaak. Ghosting. Ineens hoor je niets meer. Naar het lijkt zonder aanleiding, zo voelt het voor jou. Sinds 80% van ons leven zich in de digitale wereld af lijkt te spelen is ghosting normaler dan ooit. Te eenvoudig. Mensen vinden confrontaties nu eenmaal moeilijk. Die vermijden we liever. En ghosting is de manier om dat te doen. Je hoeft het niet hardop te zeggen. Je hoeft de ander niet af te wijzen. Uiteindelijk is dat natuurlijk precies wat je juist wel doet, alleen dan wel op een bijzonder laffe manier.

 

2. Je date is sowieso een eikel

Ten tweede kun je wel met zekerheid zeggen dat de man met wie je date een eikel is. Want niets meer laten horen is laf en stom. Maar als je dit meerdere keren achter elkaar gebeurd, dan is het heel lastig te blijven geloven dat het altijd aan de ander ligt.

3. Je maakt iets van hem dat hij niet is

Ja, dit is het slechte nieuws. Het ligt ook aan jou. Het lag in elk geval aan mij. In mijn vrijgezelle tijd, oké 1o0 jaar geleden, wilde ik niets liever dan een partner. Ik projecteerde mister perfect op het blanco canvas van iedere geïnteresseerde man. En bovendien kon ik ook heel goed zijn wie hij wilde dat ik was. Lekker persoonlijk dus. Mijn verwachtingen waren te hoog en niet geheel passend bij de situatie. Ook vond ik mezelf eigenlijk een dikke onvoldoende, dus als zo’n man dan (in mijn ogen) een 7 of een 8 was, dan wilde ik heel erg mijn best doen hem binnen te hengelen.

En eigenlijk was dat mijn grootste probleem. Ik:

a) maakte van hem in mijn hoofd een soort van Mr Perfect (en hij was dat natuurlijk niet)
b) wilde zo ontzettend graag een relatie dat ik niet heel helder na kon denken
c) was mezelf eigenlijk helemaal niet, en was in feite voortdurend alleen maar in mijn hoofd bezig
d) deed ongelooflijk mijn best te zijn wie ik dacht dat hij wilde dat ik was (en dat was alles behalve mezelf)

4. Je wil te graag

Ik wilde niet heel veel appen (of in die tijd waren het smsjes – ja ik weet het ik ben een dinosaurus er bestond nog geen whatsapp toen deze grootmoeder tegen de problematiek aan liep waar jij nu tegen aan loopt). Maar ik deed het wel. Ik was needy, behoeftig. Ik wilde te graag. Ik had haast. En ik legde ‘zijn excuses’ ook altijd uit in zijn voordeel. Omdat ik het zo graag wilde. Zodat ik me lekker in een relatie kon storten, in plaats van met zelf ontwikkeling bezig zijn.

 

5. Je wil controle

Wij vrouwen, sorry for sake of the argument spreek ik even namens alle vrouwen in de hele wereld, houden van controle. En dat betekent ook dat we graag aan de touwtjes trekken in een relatie. Alleen is het in het in de dating scene best ingewikkeld om aan die touwtjes te trekken. Je krijgt niet helemaal wat je wilt, het is vaak rommelig.

 

6. Jij bent jager, hij de prooi

Liefde laat zich op geen enkele manier (goddank) controleren. Dus ja, ik weet het, je haat het, maar je zal het los moeten laten. Want als je probeert een man te controleren, dan beweegt hij van je weg. Dat is benauwend, zeker als deze gevoelens er zijn na drie dates (in plaats van drie jaar relatie). Jij bent de gevaarlijke jager, en hij het bange, rennende konijntje.

Je bent in elk geval absoluut de moeite waard

Waarom word ik geghost? Ja, dat is een goeie vraag. Het wil in elk geval niet zeggen dat je niet leuk genoeg bent. Of dat je niet de moeite waard bent. Want dat ben je zeker wel. Deze man is niet het antwoord en niet jouw prins. Zijn issues hoef jij niet op te gaan lossen. Jij hoeft niet zijn redder te zijn. Een echt antwoord op deze vraag heb ik natuurlijk niet, want dat weet hij alleen, maar jouw waarde hangt niet af van iemand die je nauwelijks kent.

 

Hij is onzeker of heeft bindingsangst

Misschien heeft hij bindingangst en schrikt hij ervan hoe ongelooflijk leuk jij bent. Misschien ben jij voor deze loser gewoon simpelweg te succesvol. Het kan allemaal en vanuit hier blijft het koffiedik kijken. Maar eigenlijk is dat niet de vraag die je zou moeten stellen.

 

Maar genoeg over hem. Laten we het hebben over jou.

Wat wil jij nu eigenlijk in een liefdesrelatie?

Waarom word ik geghost is eigenlijk een minder interessante vraag. Want het uiteindelijke antwoord is toch wel een beetje sneu, vermoed ik, iets waar je bovendien waarschijnlijk weinig mee kan in de toekomst. De vragen die je jezelf wel mag stellen zijn:

  • Wat wil ik in een partner?
  • Wat heb ik eigenlijk nodig in een liefdesrelatie?
  • Waar word ik nou gelukkig van?
  • En ook: wie ben ik?
  • Hoe kan ik (nog meer) mezelf zijn?
  • Hoe kan ik zorgen dat mijn eigenwaarde niet afhangt van de validatie van de voorbijgangers in mijn leven?

 

Waarom word ik geghost? Natuurlijk kan hij overal waar hij staat ook een zij zijn. Of zij een hij, of een hen. Maar dat schrijft (en leest) een stuk minder lekker. 

 

 

Waarom word ik geghost? Waarom hoor ik niets meer? Nou, één ding: jij bent in elk geval absoluut de moeite waard. Precies zoals je bent. Wil je dat zelf ook zo voelen? Ik kan je helpen. Wacht niet langer en plan nu een afspraak.