Ik twijfel over mijn relatie. Soms is het heel erg fijn en leuk tussen ons, maar regelmatig denk ik ook ‘is dit het nou?’ Dan zegt hij iets, of doet hij iets, waardoor ik denk: nee.

Is hij de ware?

Want, als hij dé perfecte man voor mij zou zijn, dan zou ik toch niet zo twijfelen?

Of wel?

 

 

Twijfelen mag niet

Ik twijfel over mijn relatie, maar dat mag natuurlijk helemaal niet. Niet in een perfecte wereld. Niet in een wereld waarin alles maakbaar is. Je moet het zeker weten. Als zij het helemaal is voor jou, dan weet je dat. Net als in de film. Dus, het niet weten is een (slecht) teken. Een teken van het universum. Want, wat als jij nu al die kostbare jaren van je leven bij de verkeerde op de bank blijkt te zitten? Terwijl jouw echte ware, jouw prins op het witte paard doolt door de straten en in de nacht fluistert ‘waar ben je toch mijn prinses?’

 

We willen het sprookje

Iedereen wil een partner waar je mee kunt lachen, met wie je kunt praten (écht praten hè), met wie je heerlijk kunt vrijen, iemand op wie je trots kunt zijn. We willen het allemaal. En allemaal in één persoon graag. Natuurlijk willen we perfectie. We willen het sprookje. Maar sprookjes bestaan niet. Of wel?

ik twijfel over mijn relatie prinses kust kikker

Twijfels zorgen voor paniek

De meeste mensen gaan enorm in hun hoofd zitten: ik twijfel over mijn relatie, hoe denk ik mezelf eruit? Hoe denk ik mezelf naar de oplossing, het antwoord? Je gaat lezen over de liefde, podcasts luisteren over relaties, je praat met je vrienden, om het antwoord te vinden op die ene vraag: hoort zij wel bij mij? Gek word je ervan. De paniek gijzelt je. Twijfelen is zo’n verschrikkelijk, naar en alles overheersend gevoel.

 

Kom uit je hoofd en luister naar je hart

Helpt het, het denken, piekeren? Niet echt hè? Op korte termijn is het best fijn zijn. Want je bent bezig met het probleem. Je bent druk met het vinden van jouw antwoord. Tenminste, dat is je intentie. Maar het lastige is dat het antwoord op dit soort vragen niet in je hoofd zit. Je kunt er nog zo veel over na denken, je denkt jezelf niet dichter bij de oplossing. Of je vindt het antwoord niet in een boek, of zelfs niet in deze blog.

 

Jouw verstand ziet beren op de weg

Antwoorden op jouw persoonlijke vragen bevinden zich niet ergens anders, buiten jouw lichaam. Problemen lossen we op met ons hoofd. Zo zijn we geëvolueerd. Inmiddels doen we echt alles met ons hoofd. Met ons verstand, met ons ego. Maar psychische vraagstukken (of problemen, maar dat klinkt zo zwaar), los je niet op met je verstand. Want jouw verstand ziet beren op de weg, is bang voor het onbekende. 

 

Echte liefde doet echt pijn

En het engste van alles is eigenlijk de liefde. Liefde is voorwaardelijk, rauw en onvoorspelbaar. Echt liefde doet ook echt pijn. En dat leren we niet op school. Of op Instagram. We streven naar een perfect en pijnvrij leven. Twijfelen komt uit onzekerheid. Onzekerheid is pijnlijk. Maar hoort erbij. Want alles wat allesomvattend leuk en fijn is (zoals de liefde), is ook verschrikkelijk naar en gruwelijk pijnlijk.

 

 

Twijfelen is eigenlijk heel normaal

Ongetwijfeld verlies je jezelf voortdurend in je hoofd en zoek je hier steeds opnieuw naar antwoord op jouw vraag. En dat is logisch. En normaal. Net als twijfelen. Dat is ook heel gewoon eigenlijk. Iedereen twijfelt voortdurend over alles. Twijfelen is niet het probleem. Het feit dat jij je twijfels zo serieus neemt, dát is een probleem. En natuurlijk dat de twijfels er absoluut niet mogen zijn, dat helpt ook niet erg;) Het antwoord op die ene vraag: is hij het voor mij, waar vind je dat dan wel?

Nou, in je hart natuurlijk. Heel dichtbij. Ik weet het. Het is niet zo gemakkelijk om naar je hart te luisteren. Want hoe doe je dat dan? Goeie vraag!

 

 

Wil je antwoord op die ene vraag of zij het is voor jou? Wil je leren luisteren naar je hart? Ben je klaar met twijfelen en wil je knopen doorhakken? Ik help je jouw antwoord te vinden.