‘Ik twijfel over mijn relatie. Soms is het heel erg fijn en leuk tussen ons, maar regelmatig denk ik ook is dit het nou? Dan zegt hij iets, of doet hij iets, waardoor ik denk: nee. Is hij de ware? Want, als hij dé perfecte man voor mij zou zijn, dan zou ik toch niet zo twijfelen? Of wel?’

Ik twijfel over mijn relatie en dat mag niet

Twijfelen hoort niet. Niet in een perfecte wereld. Niet in een wereld waarin alles maakbaar is. Je moet het zeker weten. Als zij het helemaal is voor jou, dan weet je dat gewoon. Net als in de film. Dus, het niet weten is een (slecht) teken. Een teken van het universum. Want, wat als jij nu al die kostbare jaren van je leven bij de verkeerde op de bank blijkt te zitten? Terwijl jouw echte ware, jouw prins op het witte paard tot in de eeuwigheid naar jou zoekt.

We willen het sprookje

Iedereen wil een partner waar je mee kunt lachen, met wie je kunt praten (écht praten hè), met wie je heerlijk kunt vrijen, iemand op wie je trots kunt zijn. We willen het allemaal. En allemaal in één persoon graag. Natuurlijk willen we perfectie. We willen het sprookje.

Ik raak in paniek, slaap niet meer

De meeste mensen gaan enorm in hun hoofd zitten: ik twijfel over mijn relatie, dus, hoe denk ik mezelf eruit? Hoe denk ik mezelf naar de oplossing, naar het antwoord? Je gaat lezen over de liefde, podcasts luisteren over relaties, je praat met je vrienden, om het antwoord te vinden op die ene vraag: hoort zij wel bij mij? Gek word je ervan. De paniek gijzelt je. Twijfelen is zo’n verschrikkelijk, naar en alles overheersend gevoel.

Kom uit je hoofd en luister naar je hart

Helpt het, het denken, piekeren? Niet echt hè? Op korte termijn is het natuurlijk best fijn zijn. Want je bent bezig met het probleem. Je bent druk met het vinden van jouw antwoord, de oplossing waar je geen spijt van krijgt. Tenminste, dat is je intentie. Maar het lastige is dat het antwoord op dit soort vragen niet in je hoofd zit. Je kunt er nog zo veel over na denken, je denkt jezelf niet dichter bij de oplossing. Of je vindt het antwoord niet in een boek, of zelfs niet in deze blog.

Jouw verstand ziet beren op de weg

Problemen lossen we op met ons hoofd. Zo zijn we geëvolueerd. Inmiddels doen we alles met ons hoofd. Met ons verstand, met ons ego. Maar psychische vraagstukken (of problemen, maar dat klinkt zo zwaar), los je niet op met je verstand. Want jouw verstand ziet beren op de weg, is bang voor het onbekende. Zal niet geneigd zijn het avontuur op te zoeken.

Liefde doet echt pijn

En het engste van alles is eigenlijk de liefde. Liefde is voorwaardelijk, rauw en onvoorspelbaar. Echt liefde doet ook echt pijn. En dat leren we niet op school. Of op Instagram. We streven naar een perfect en pijnvrij leven. Twijfelen komt uit onzekerheid. Onzekerheid is pijnlijk. Maar hoort erbij. Want alles wat allesomvattend leuk en fijn is (zoals de liefde), is ook verschrikkelijk naar en gruwelijk pijnlijk.

Twijfelen is eigenlijk heel normaal

Ongetwijfeld verlies je jezelf voortdurend in je hoofd en zoek je hier steeds opnieuw naar antwoord op jouw vraag. En dat is logisch. En normaal. Net als twijfelen. Dat is ook heel gewoon eigenlijk. Iedereen twijfelt voortdurend over alles. Twijfelen is niet het probleem. Het feit dat jij je twijfels zo serieus neemt, dát is een probleem. En natuurlijk dat de twijfels er absoluut niet mogen zijn, dat helpt ook niet erg;)

Dus als het antwoord niet in je hoofd zit, waar dan wel?

Ik twijfel over mijn relatie, wat moet ik doen? Als je voortdurend met al je aandacht in je eigen gedachten wordt meegezogen, dan is het natuurlijk lastig om aandacht te hebben voor je partner. En sowieso om aanwezig te zijn in het hier en nu, in je lijf. En dat is wel nodig.

ik twijfel over mijn relatie

Twijfels zijn gedachten

Probeer eens wat meer te voelen. Letterlijk te voelen. Twijfelen is piekeren en piekeren is in rondjes denken. Dat denken gaat helemaal vanzelf, daar heb je niet zo veel invloed op en je hoeft er ook niet zo veel aandacht aan te besteden, laat maar gaan. Zie je gedachten als wolken die voorbijkomen in de lucht. En jij, jij bent de observator. Jij bent de hemel. Jij kunt die gedachten opmerken. Je bent dus die gedachten niet.

Neem je twijfels niet zo serieus

Gedachten zijn niet erg gevaarlijk en hoeven zelfs niet ontregelend te zijn als je niet zo bloedserieus neemt. Zie je gedachten als een soort radio die voortdurend aan staat, met af en toe nuttige informatie maar toch ook wel veel geouwehoer wat nergens over gaat. Je kunt je gedachten niet controleren. Waarschijnlijk ook niet stil krijgen (of niet heel lang). Maar dat hoeft ook niet. Twijfelen is normaal, twijfelen is menselijk. Twijfelen mag.

Het kan anders

Kun je toch nog wel wat hulp gebruiken om hiermee om te gaan? Ik begeleid mensen zoals jij die echt helemaal gek worden van hun eigen gedachten, twijfels en piekeren. Het kan echt anders. Wacht niet te lang, het is zo zonde van je tijd. Plan nu een vrijblijvend eerste gesprek in, dan kunnen samen onderzoeken wat ik voor je kan betekenen. En ook als je samen met je partner wil komen, om dit te bespreken, dan kan dat. Ik werk ook met stellen.