Ik ben niet goed genoeg. En dit is waarom.

Vanochtend lag ik, met mijn stijve, pijnlijke lijf, op mijn yoga matje naar een YouTubefilmpje te kijken waar een veel te knappe vrouw zich met een tevreden glimlach in allerlei poses manoeuvreerde, terwijl de turquoise zee lieflijk kabbelde, de zon haar prachtig gebronsde toet kuste en ten slotte kwam daar een fantastische, afgetrainde surf boy aangeslenterd.

Iedereen is gelukkig, behalve ik

Wat moet die vrouw gelukkig zijn! Met haar perfecte, lenige lichaam, haar leuke armbandjes en haar geweldige leven op een paradijselijk eiland. En dan die vriend, die zou ik ook wel willen…

Ik ben niet goed genoeg, eerlijk gezegd…

Oh, was ik maar zoals zij, had ik maar haar leven. Mijn lijf, veel te stijf, te dik vergeleken met dat van haar. Want ja, ik ben dus niet helemaal goed genoeg. To be honest.

Soms kan ook heel vaak zijn

Zo voelt het natuurlijk niet de hele tijd, maar soms. En soms kan in periodes ook even heel vaak zijn. Als het best lang geleden is dat ik echt een leuke avond had met mijn partner. Wanneer we alleen nog maar bezig zijn met eten (ongeïnspireerde maaltijden waar er altijd een kind is die iets niet lust), slapen (altijd te kort en voortdurend moe), werken (druk en gehaast), kinderen halen en brengen en ’s avonds als iedereen in bed ligt en de keuken aan kant uitgeput op de bank Netflixen. Is dit mijn leven? Word ik hier nu gelukkig van?

Ik ben niet goed genoeg. Ik ben er klaar mee!

Dit is de perfecte voedingsbodem voor een oude onzekerheid (waar ik dacht al mee afgerekend te hebben) om zich weer loud and clear in mijn leven te manifesteren. Dus dat moet ik voor zijn.

Ik ben niet goed genoeg: zelfacceptatie is voorwaardelijk

En dat betekent: bewijzen. Voortdurend moeten we ons bewijzen. Acceptatie en zelfliefde is prachtig maar voorwaardelijk. Bewijzen dat we de lat wel aan kunnen tikken. Nog harder werken, nog beter je best doen. En dat is natuurlijk niet vol te houden en regelmatig blijft het succes uit. Dus dan vertrouwen we onszelf niet meer. En geven we het op. Vandaag mag deze zak chips leeg (want ik ben zo zielig) en vanaf morgen ga ik weer super gezond leven.

Ik ben niet goed genoeg, dus eigenlijk kapot

Bij één persoon ligt de nadruk meer op het uiterlijk. Je bent niet knap, of niet slank genoeg. Bij de ander is gaat het om carrière: je bent niet slim genoeg, niet succesvol genoeg. Bij de volgende gaat het over de liefde: uiteindelijk wil niemand je. Het is eenvoudig. Want je bent gewoon niet goed genoeg. Stempel erop en in het bakje met de defects.

Het is niet zwart wit

Ik ben niet goed genoeg zegt eigenlijk dat er een goed is, en een niet goed. Dat het allemaal zwart wit is. En ons uiteindelijk doel is dat ultieme geluk. Dus eerst moet die gedachte weg om echt gelukkig te worden.

Maar is dat nu zo?

Dat zou betekenen dat de yogajuf super gelukkig is, want zij heeft alles: een mooi lijf, een prachtige partner, een knap snoetje en ze woont in het paradijs. Wat heeft ze nog te wensen?

Ik ben niet goed genoeg mag je niet voelen

Ik heb het gevoel dat het probleem is dat onze negatieve overtuigingen, gevoelens er niet mogen zijn. Dat we in een maatschappij leven waar er geen ruimte is voor narigheid. Dus pijn mag er niet zijn. Terwijl het probleem volgens mij niet de gedachte of negatieve overtuiging is, maar het feit dat er geen ruimte voor is. Omdat je gelukkig moet zijn.

ben niet goed genoeg gelukkig zijn omdat het moet

Mijn zoon Sam, 10 jaar, kwam naast me staan. ‘Nou mam, jij bent veel mooier hoor.’ Hij vond Youtube yogajuf te mager en haar stem irritant. Nu is mijn zoon echt zelf adembenemend en liegt hij bijna nooit, dus ik ging er voor het gemak maar vanuit dat hij het meende.

Als je mooi bent, kun je jezelf nog steeds lelijk vinden

Beauty is in the eye of the beholder. Niet iedereen vindt hetzelfde mooi. En dat is maar goed ook. Wat je mooi vindt is geen waarheid en dus slechts een mening. Nu denk ik dat veel mensen mijn mening zullen delen, over de schoonheid van de yogajuf, toch kan het goed zijn dat zij zichzelf helemaal niet mooi vindt. En haar schoonheid zegt evenmin iets over hoe gelukkig ze is.

Ik heb de gedachte dat ik niet goed genoeg ben, en dat is oké

Mijn uitdaging blijft te accepteren dat ik soms de gedachte heb, dat ik mezelf niet mooi vind, dat ik – in mijn eigen ogen – nooit perfect zal zijn. Dat er dingen zitten in mijn karakter, in mijn uiterlijk waar ik geen fan van ben. Ook geloof ik soms totaal niet meer in mezelf. Dan zit ik er even helemaal in, gefuseerd met mijn eigen negatieve gedachten. En dat mag van mij. Want ik ben een mens. En dus per definitie niet goed genoeg. En dat is ook oké.

Van jouw negatieve overtuiging ga je niet afkomen, maar wel kan ik leren om ermee te leven. Om te accepteren dat jij bent wie je bent, in al je imperfectie. Neem contact met me op voor jouw vraag of plan een intakegesprek en zie wat ik voor je kan betekenen.