Jullie kibbelen over hoe je (het beste) de vaatwasser inruimt, over de hond, en over de (schoon)familie. Jij merkt iets op en je partner voelt zich direct bekritiseerd. Doodmoe word je ervan. Waarom hebben jullie voortdurend conflicten over allerlei onbenulligheden? En hoe kan je beter communiceren in je relatie?
Wat maakt praten over gevoelens zo lastig?
De meeste mensen vinden het lastig om te praten over gevoelens en gaan het daarom liever uit de weg. In de hoop dat deze vervelende gevoelens op een bepaald moment verdwijnen. Wat maakt praten over de relatie dan zo moeilijk?
1. We hebben het niet geleerd
De meeste kinderen krijgen vanuit huis mee dat bepaalde (of misschien zelfs alle) gevoelens ongewenst zijn en dat anderen er vooral niet te veel last van moeten hebben. ‘Doe normaal!’ ‘Hou op met janken!’ ‘Stel je niet zo aan.’ Als je dit soort opmerkingen regelmatig hoort als kind, dan ga je je emoties onderdrukken, verbergen. Hierdoor hebben veel volwassenen een ingewikkelde relatie met bijvoorbeeld verdriet en angst.
2. We moeten vooral sterk blijven
Tranen, verdriet, emoties, we kunnen er niet zo heel veel mee. We weten niet waar ze ineens vandaan komen en voelen ons stuurloos met al die onhandige gevoelens. En erover praten is dan helemaal onmogelijk. Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt, je bent niet on top. Nee. Je bent kwetsbaar en zwak. En je hele leven doe je al je best sterk te zijn.
3. We richten onze pijlen op de ander
Als je boos of gefrustreerd bent, dan richt je je op de ander. De focus is extern, naar buiten. Dat is prettig, omdat je dan niet met jezelf bezig hoeft te zijn. Voor de meeste mensen is dat de comfort zone. Het overkomt je dat de ander jou van alles aandoet. Eigenlijk ben jij het slachtoffer. Als je boos bent, dan flip je uit je raam.
Window of tolerance
Het window of tolerance kun je zien als een raamwerk. Ben je boos, dan schiet je uit dat raam. In het rood ervaar je zo veel spanning dat je, bijvoorbeeld, niet meer in staat bent om te luisteren. Maar je bent ook niet goed in staat om redelijk te communiceren, ook al denk je van wel. De spanning is te hoog, hierdoor kom je in een vechtmodus.
4. We rennen weg van problemen
Als je in het rood zit, dan is de spanning zo hoog dan wil je vechten, vluchten of bevriezen. Het zenuwstelsel is zodanig geactiveerd dat je niet meer in staat bent weloverwogen beslissingen te nemen. Je beweegt in elk geval weg van het probleem in plaats van dat je dichterbij de oplossing komt.
Hoe kun je dan wel goed communiceren met je partner?
Als je praat doe dat dan vanuit de zachte emotie. Vanuit kwetsbaarheid, wees eerlijk over je verdriet, je angst.
- Hou de focus op jezelf, en richt je niet op wat de ander verkeerd doet.
- Neem verantwoordelijkheid voor je eigen handelen, voor wat je hebt gezegd, wat je hebt gedaan.
- Beschrijf de situatie zo objectief mogelijk, en beschrijf wat voor een gevoel je hiervan kreeg
Hoe je beter kan communiceren in een relatie is niet 1-2-3 opgelost. Wel is het mogelijk om dit effectiever te gaan doen dan hoe je dat nu doet. Ben je bereid om de stap te zetten? Ik begeleid jullie graag! Kijk hier wat ik voor jullie kan betekenen. En neem vandaag nog contact op voor een kennismaking.