‘Ik gedraag me als moeder bij mijn partner.’ Dit hoor ik heel regelmatig in mijn praktijk. En als ik het niet hoor dan zie ik het gebeuren. Want ja, jouw partner gedraagt zich immers ook als een kind. Een pleasend kind dat z’n grenzen over gaat om de lieve vrede te bewaren. Of een puberend kind dat wegloopt, schreeuwt, of mokt. Hoe de reactie ook is, het is niet goed voor je liefdesrelatie.

ik gedraag me als moeder

Ik gedraag me als moeder bij mijn partner

Ik vertel mijn partner:

  • hoe hij iets moet doen
  • hoe hij iets beter kan doen
  • wat hij moet doen
  • als hij iets fout heeft gedaan

Is één van deze zaken op jou van toepassing?

Dan hou je vast wel van als dingen op jouw manier gebeuren. En merk je waarschijnlijk wel op bij jezelf: ik gedraag me als moeder bij mijn partner.

Hoe reageert jouw partner?

Jouw partner wordt boos, geïrriteerd of doet wat jij vraagt en zegt ‘sorry’. Maar hoe jouw partner ook reageert. Erg blij wordt hij niet. Want hij heeft al een moeder en jij bent zijn partner. Voordat jij er was, was hij waarschijnlijk ook prima in staat zichzelf in leven te houden. Als jij voortdurend als een moeder praat tegen jouw partner, dan zal hij zich waarschijnlijk ook als een kind gaan gedragen. En dat betekent dat hij niet helemaal eerlijk is – om conflicten te voorkomen, of dat jullie heel veel botsen.

 

Wat is het gevolg voor het zelfbeeld van jouw partner?

Als jij je partner bemoedert, zal dit geen positief effect hebben op zijn zelfbeeld. Hij wordt er onzeker van, heeft het gevoel op eierschalen te moeten lopen. Hij heeft voortdurend het idee dat hij het niet goed doet. En als dit patroon maar lang genoeg aanhoudt, kan hij ook de indruk  krijgen dat hij niet goed genoeg is. 

 

Wat is het effect op onze relatie?

Er ontstaat een scheve verhouding en dat is absoluut niet sexy. Er ontstaat ongelijkheid, het is desatreus voor de erotiek en het zorgt dat je elkaar eerder vermijdt dan opzoekt.

 

Waarom gedraag ik me als moeder bij mijn partner?

Wij willen graag controle. Dat dingen goed gebeuren, dat het op onze manier gaat. Omdat er al zo ongelooflijk veel dingen in het leven zijn, waar we geen controle over hebben. En dat geeft onrust. En daar houden we niet van. Dat kunnen we niet verdragen. Dat hebben we nooit geleerd en we weten niet wat we ermee moeten. Dus dat gevoel moet weg en zonder nadenken reageren we dan op de ander. Dat is het makkelijkst. We vermijden het ongemak.

 

Hoe doorbreek ik dit patroon?

Allereerst door te vertragen. Door op te merken wanneer je het doet.

Door het ongemak niet langer uit de weg te gaan, door bij jezelf te blijven. Met aandacht bij je eigen gedachten en emoties.

Vervolgens kun je herstellen.

Wil je graag over je partner praten als een gelijkwaardige partner, behandel je partner dan ook als een volwassene.

Natuurlijk is er geen quick fix en is het ingewikkeld om een patroon te doorbreken, maar het kan wel. Je hebt concrete tools nodig om het anders te gaan doen. De hoe. En daar kan ik je bij helpen.

 

Ben je wel benieuwd welke rol jij hebt in jullie relatie? Beantwoordt dan deze tien vragen.

 

Heb jij het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Dit betekent niet dat maar moet accepteren dat jouw leven niet goed genoeg is.
Het kan anders en ik laat je zien hoe.